Kvinojin puding s suhim sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Kvinojin puding s suhim sadjem je zdrav obrok, primeren za zajtrk ali večerjo, lahko pa ga ponudimo kot sladico, saj je tudi precej sladek. Ta čudovit sladek okus dosežemo brez običajnega sladkorja, zato kvinojin puding z veseljem skuham otrokoma. Kvinoja vsebuje zelo veliko beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Običajno jo uporabljamo v slanih jedeh, meni pa se zdi kvinoja, kuhana v mleku, iz katere tako nastane kvinojih puding, zelo okusna. Spominja me na mlečno kašo ali mlečni riž. Priprava pudinga je preprosta, potrebujemo le nekaj več časa za kuhanje, ki pa se z namakanjem skrajša.

Pripomočki za kvinojin puding s suhim sadjem:

  • skledica za namakanje
  • posoda za kuhanje
  • cedilo
  • kuhalnica ali žlica
  • nožek

Sestavine za kvinojin puding s suhim sadjem:

Za 1 osebo:

  • 50 g svetle kvinoje
  • približno 5 dl mleka ali poljubnega rastlinskega napitka
  • ščepec soli
  • 1 žlička medu (lahko izpustimo)
  • 20 g rozin
  • 3 ali 4 datlji
  • ¼ žličke cimeta

Postopek za kvinojin puding s suhim sadjem:

Kvinojin puding s suhim sadjem pripravimo tako, da en dan pred načrtovanim kuhanjem pudinga namočimo kvinojo v vodo. Ko kvinojo zalijemo z vodo, ne potone vsa, zato jo premešamo z žlico. Vodo do uporabe kvinoje večkrat odlijemo in nalijemo novo.

Ko začnemo kuhati kvinojin puding, v posodo za kuhanje nalijemo 2 dl mleka, ga posolimo s ščepcem soli in zavremo. Nato kvinojo odcedimo in jo vsujemo v mleko. Temperaturo znižamo in kuhamo na nižji do srednje visoki temperaturi. Med kuhanjem tekočina izpareva, zato postopoma dolivamo dodatno mleko, vse skupaj približno 3 dl, lahko pa tudi kaj manj ali več, odvisno, koliko časa smo namakali kvinojo in na kakšni temperaturi jo kuhamo. Na višji se bo skuhala hitreje, a se bo tudi mleko prismodilo, zato jo dlje časa kuhamo na nižji temperaturi.

Kvinojo kuhamo približno 45 minut oz. jo poskusimo in ugotovimo, kdaj je dovolj mehka, torej dovolj kuhana. Takrat ji dodamo malo cimeta in žličko medu, vmešamo pa še 20 g splaknjenih rozin in 3 ali 4 razkoščičene in na koščke narezane datlje.

Kuhamo še par minut in postrežemo. Če želimo bolj redek puding, dolijemo malo mleka. Kvinojin puding s suhim sadjem lahko ponudimo takoj ali pa počakamo, da se ohladi. V tem primeru bodo rozine nekoliko mehkejše, datlji pa se nam bodo v ustih kar stopili. Ker so zelo sladki, lahko med tudi izpustimo. Dober tek!

Skuhajte tudi mlečno kašo kot iz otroštva in ovseni puding z banano in datlji.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor