Kuskusov narastek z dateljni
Print Friendly, PDF & Email

Kuskusov narastek z dateljni je alternativa riževemu narastku, ki je med ljudmi zelo poznan.

1 porcija kuskusovega narastka ima 88 kcal; 2 g maščob (od tega 0,6 g nasičenih maščob), 12 g ogljikovih hidratov (od tega 4 g sladkorja) in 4 g beljakovin. To jed priporočam predvsem za zajtrk, ko si lahko privoščimo 3 porcije. Za dopoldansko ali popoldansko malico priporočam 2 porciji, za posladek po kosilu ali večerji pa 1 porcijo, vendar ne v istem dnevu.

Kuskusov narastek z dateljni

Kuskusov narastek z dateljni – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • 2 srednje veliki skledi
  • ročni mešalnik
  • kuhinjska deska
  • nož
  • večja skleda
  • pečica
  • pekač (24 x 12 x 5 cm)
  • lopatka

Kuskusov narastek z dateljni – sestavine

(za 8 porcij)

  • 100 g polnozrnatega kuskusa
  • 1 vaniljin sladkor
  • 200 ml ovsenega napitka
  • 35 g dateljnov
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička masla (za namastitev pekača)

Kuskusov narastek z dateljni

Kuskusov narastek z dateljni – postopek

V manjšo kozico damo ovseni napitek in vaniljin sladkor ter segrevamo do vretja. Med segrevanjem mešamo s kuhalnico, da se sladkor čim hitreje raztopi. Ko tekočina zavre, damo vanjo kuskus ter ga dobro premešamo in odstavimo z ognja.

Kuskusov narastek z dateljni

Po 5 minutah pripravljen kuskus premešamo in ga pustimo, da se ohladi.

Med tem časom pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in nastavimo na program za enakomerno pečenje (klasična pečica).

Beljake ločimo od rumenjakov v 2 različni skledi. Z ročnim mešalnikom najprej stepemo beljake v trd sneg, nato pa stepemo še rumenjake.

Dateljne narežemo na majhne koščke.Kuskusov narastek z dateljni

Ohlajen kuskus damo v večjo skledo, nato mu dodamo dateljne in rumenjak. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo. Nato mu postopoma z lopatko dodajamo še beljake, ki jih nežno umešamo v kuskus.

Kuskusov narastek z dateljni

Pekač namastimo z maslom in nato vanj damo pripravljeno zmes za kuskusov narastek z dateljni. Z lopatko ga enakomerno razporedimo po pekaču ter ga damo v ogreto pečico.

Pečemo na srednji rešetki 35 minut oziroma dokler ne nastane lepo zapečena skorjica.

Kuskusov narastek z dateljni

Če vam je všeč uporaba kuskusa v sladkih jedeh lahko preizkusite tudi recept za kuskusove kroglice  banano.

Naj vam tekne! 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem zaposlena kot spremljevalka gibalno ovirane učenke. Zelo rada kuham, zumbam, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor