Veganske pohane šnite
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo pohane šnite ali pohane oz. ocvrte kruhove rezine, a ne? Verjamem, da jih je malodane vsak med nami jedel, ko je bil mlajši. Jaz se jih še sedaj spomnim, delala mi jih je babica. Naredila jih je vedno takrat, ko je morala porabili suhe žemlje. Spomnim se vonja, ko jih je pekla, spomnim se tudi v kateri posodi jih je postregla. Mmmm … kako so bile dobre. Zelo velikokrat sem jih želela naredite za svojega sina, da jih tudi on poskusi, ampak brez jajc, ker jih ne sme. Končno sem preizkusila recept, ki je res zelo enostaven, saj potrebujete samo tri sestavine: rižev napitek in čičerikino moko ter star kruh ali žemlje.

Pohane šnite po tem receptu lahko jedo tudi tisti, ki ne smejo ali želijo uživati jajc ali mlečnih izdelkov ter seveda tudi tisti, ki ne smejo uživati glutena, saj je čičerikina moka brez glutena, rižev napitek pa prav tako, seveda pa morajo uporabiti brezglutenski kruh.

Poleg veganskih pohanih šnit lahko ponudite domačo marmelado, različno sadje ali jih pa samo posujete s cimetom in vanilijo v prahu.

Naredite si malo drugačne pohane šnite za zajtrk ali za sladico in si z njimi pričarajte spomine na otroške dni. 🙂 Res so božanske!

Pripomočki za veganske pohane šnite:

  • manjša posoda ali globok krožnik za maso
  • žlica
  • vilice
  • metlica
  • obračalka za palačinke
  • nož in deska
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • ponev (24 cm)

Sestavine za veganske pohane šnite

za 1 – 2 osebi:

  • 200 ml riževega napitka
  • 80 g žemlje ali kruha (jaz sem uporabila kajzerico)
  • 3 zvrhane žlice čičerikine moke (30 g)
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako pripraviti veganske pohane šnite

Kruh oz. žemlje (v mojem primeru kajzerica) narežem na tanke rezine (cca. do 2 cm široke), ne smejo biti predebele, da se bodo lepo spekle. Nato pripravim maso, podobno masi za palačinke, le da je bolj tekoča: v posodo nalijem rižev napitek ter dodam čičerikino moko. Vse skupaj zmešam z metlico, da se bo začela peniti (spominja na razžvrkljana jajca).

V ponev dam malo kokosovega olja ter počakam, da se ponev dobro segreje. Kruh oz. žemlje pomočim v maso (jaz sem najprej pomočila štiri kose žemelj) ter jih dala peči. Šnite se pečejo toliko časa, da dobijo zlato rumeno barvo (cca. 4 minute), nato jih obrnem in jih pečem še na drugi strani. Ko boste postopek ponovili z novimi šnitami, v ponev dolijte nekaj olja.

Pohane šnite ponudim s sadje ali domačo slivovo marmelado.

Pohane šnite mi pričarajo spomine na otroške dni! Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor