Bučne palačinke
Božanske mehke bučne palačinke z vonjem po začimbah kot so cimet, klinčki in pimet, vam bodo obogatile zajtrk.
Obožujem buče in recepte iz njih, saj jih lahko uporabim za sladke in slane recepte. Iz buč ponavadi naredim juho, naredila sem tudi že vaflje, krofe, bučno pito in bučno kavo in celo potico. Sedaj sem prvič naredila bučne palačinke, ki so uspele zelo mehke, saj sem v rastlinski napitek dodala še žličko limoninega soka.
Bučne palačinke so narejene brez mlečnih izdelkov ali jajc tako, da jih lahko uživajo tudi tisti, ki tega ne smejo ali želijo uživati.
Pripomočki za bučne palačinke
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za bučne palačinke
Za 2 – 3 osebe:
- 150 ml rastlinskega napitka
- 1 žlica limoninega soka
- 100 g skuhane in spasirane buče (hokaido)
- 110 g pirine bele moke
- 1 žlička začimb za medenjake ali začimbe kot so cimet, mleti klinčki in vanilija v prahu
- 1 žlica javorjeva sirupa
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- olje za peko
Kako naredimo bučne palačinke
Bučne palačinke naredim tako, da naprej olupim, narežem in skuham bučo v vodi. Buča se kuha cca. 15 minut. Poizkusite z vilicami, če je dovolj mehka. Bučo precedim čez cedilo in jo pretlačim z vilicami, lahko jo tudi spasirate s paličnim mešalnikom.
Nasvet: sama zelo veliko uporabljam bučni pire in ponavadi skuham kar vso bučo in pire zamrznem. Ko potrebujem pire buče, jo tako en dan prej le odmrznem in dobro odcedim vso odvečno vodo, da pire ni pre-tekoč.
Spasirano bučo odtehtam v posodo za mešanje.
Da bodo palačinke bolj mehke, iz rastlinskega napitka in limoninega soka naredim veganski pinjenec.
V kozarec odmerim rastlinski napitek (naj bo sobne temperature!) ter dodam žlico limoninega soka. Mešanico pustim stati vsaj 10 minut. Po desetih minutah mešanico zlijem k pireju iz buče in zmešam z metlico.
V tekočo mešanico dodam vinski kamen in začimbe. Sama sem uporabila mešanico za medenjake, lahko pa uporabite zmlete klinčke, cimet in vanilijo v prahu. V maso vlijem še javorjev sirup – lahko naredite tudi brez sladila. Vse skupaj še posolim.
V maso odtehtam moko in vse skupaj dobro zmešam, da dobim malo bolj gosto maso.
Na ponvi stopim kokosovo olje ter počakam, da se ponev malo ogreje nato z žlico iz mase delam kupčke. Palačinke se pečejo toliko časa, da se na zgornji strani začnejo delati mehurčki. Nato palačinke previdno obrnem z lopatico in jih pečem še na drugi strani.
Mehke bučne palačinke so spečene. Odlično pride, če jih prelijete z javorjevim sirupom in potresete s kokosovim čipsom ali dodate še na koščke narezane banane. Odličen in nasiten zajtrk.
Dober tek!
Če obožujete buče, je tukaj nekaj receptov: