Čokoladna potica z bučo in mandlji
Čokoladna potica z bučo in mandlji je odlična kombinacija okusov. Potica je zelo sočna in okusi hohaido buče, mandljev ter skute se lepo dopolnjujejo med seboj. Čokoladna potica z bučo in mandlji je narejena brez jajc, saj jih pri nas ne uživamo. Naredite si letos drugačno potico.
Sestavine za čokoladno potico z bučo in mandlji
- pekač za potico velikosti 30×12 cm
- električni mikser z gnetilkami (lahko zamesite tudi ročno)
- podloga za valjanje testa
- valjar
Sestavine za čokoladno potico z bučo in mandlji
Za testo:
- 210 g bele pirine moke
- 20 g pravega kakava
- 150 ml toplega ovsenega napitka
- 20 g kokosovega olja
- 30 g kokosovega sladkorja (po želji lahko daste več sladkorja)
- ščepec soli
- 7 g suhega kvasa
Za nadev:
- 200 g kuhane hokadio buče
- 40 g skute (jaz sem uporabila kozjo skuto)
- 40 g mletih mandljev
- 2 žlici riževega sirupa (lahko tudi drugo sladilo)
Kako naredimo čokoladno potico z bučo in mandlji
Najprej se lotimo testa; v posodo odmerim suhe sestavine: moko, kakav, sladkor, sol in suhi kvas. Na štedilniku stopim kokosovo olje, ki ga vlijem v posodo k ostalim sestavinam. Olje samo stopimo in ga ne pogrevamo.
Tudi ovsen napitek pogrejem, toliko, da je mlačen, ne sme biti prevroč in ga počasi, med mešanjem z mešalnikom dolivam. Ko je testo oblikovano, posodo v kateri je, pokrijem s prtičkom in postavim nekam na toplo za vsaj eno uro, da testo vzhaja. Jaz sem posodo postavila, kar v predhodno ogreto pečico za eno uro (50 °C). Pečica je med vzhajanjem ugasnjena. Testo naj vzhaja tako dolgo, da se podvoji.
Ko testo vzhaja naredim nadev. Hokaido bučo olupim ter jo narežem na koščke, denem jo v posodo, zalijem z vodo da je pokrita in ko zavre, jo kuham 10 – 15 minut toliko, da postane mehka. Kdaj je buča dovolj kuhana, lahko poizkusite z vilicami, ki jih zapičite v koščke. Kuhani buči odlijem vodo ter jo zmečkam z vilicami in jo še enkrat precedim skozi cedilo, da spusti vodo.
V posodo poleg buče odtehtam skuto (jaz sem uporabila kozjo, vi lahko klasično), mlete mandlje ter rižev sirup. Lahko uporabite tudi drugo sladilo. Nadev zmešam skupaj.
Ko je testo vzhajalo, ga na pomokani površini razvaljam v pravokotnik. Razvaljam ga na debelino cca. 3 milimetre in pri tem upoštevam, da je krajša stranica enaka dolžini pekača. Testo premažem z nadevom.
Vse skupaj previdno zavijem in položim v pekač (jaz si pomagam tako, da potico prekrijem s pekačem in jo potem s podlogo skupaj obrnem). Potico pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 160 °C 30 – 40 minut. Potico pustim še par minut v ugasnjeni pečici. Ohlajeno razrežem.
Čokoladna potica bučo in mandlji je pripravljena, da uživamo v njenem okusu.
Uživajte v neverjetni kombinaciji okusov.
Še nekaj mojih potic: