Bučna kava (pumpkin spice latte)
Zagotovo ste že slišali za pumkin spice latte oziroma bučno kavo po slovensko. Če je še ne poznate, vam svetujem, da jo poizkusite, saj vas bo okus navdušil, tako kot mene. To je topel napitek, ki je narejen iz kombinacije pireja hokaido buče in kave. Seveda za čarobni okus poskrbijo še jesenske začimbe, kot so cimet, klinčki in vanilija, za dodatek sem pa dodala še zmleti ingver, da nas malo poživi. Začimbe so zelo pomembne pri pripravi, saj dajo tisto čarobno aromo hrani ali napitkom ter seveda pripomorejo tudi k zdravju.
Moja bučna kava je narejena iz ječmenove kave ter rastlinskega napitka, lahko pa seveda uporabite tudi navadno mleko in pravo kavo. Ječmenovo kavo sem uporabila zato, ker sem želela, da jo pije tudi moj sin, ki je bil kasneje nad napitkom zelo navdušen. 🙂
Bučno kavo lahko okrasite še s smetano, jaz sem namesto tega spenila ovsen napitek.
Pripomočki za bučno kavo
- mešalnik za smoothie (blender)
Sestavine za bučno kavo
Za 1 osebo:
- 200 ml rastlinskega napitka ali mleka
- 1 žlica bučnega pireja (50 g)
- 1/2 žličke vanilje v prahu
- 1 žlička mletih klinčkov
- 1 žlička mletega cimeta
- 1/2 žličke mletega ingverja
- sladilo po izbiri, jaz sem uporabila 1 žlico javorjevega sirupa
- 2 dl ječmenove kave ali navadne turške kave
In še:
- smetana za okrasitev ali 2 dl ovsenega napitka (mleka), ki ga spenimo
Kako naredimo bučno kavo
Za bučni pire je seveda potrebno skuhati hokadio bučo. Ponavadi skuham malo več te buče, saj pire porabim za različne recepte.Poljubno količino buče tako olupite, izdolbite semena in jo narežite na manjše koščke. Zalijem z vodo in postavim na štedilnik, ko zavre, ob zmernem kuhanju v pokriti posodi bučo kuham okoli 10 minut, da se zmehča. Kuhano bučo dobro pretlačim v pire. Več o kuhanju bučnega pireja si poglejte v mojem receptu za bučne krofe.
Bučni pire skupaj z rastlinskim napitkom in začimbami ter sladilom zmešam v blenderju.
Vse skupaj postavim na štedilnik in pogrejem.
Skuham ječmenovo kavo in sicer tako, da zavrem vodo (2 dl), ki jo zmešam z ječmenovo kavo (po okusu, kako močno kavo imate radi). Skuhate lahko tudi navadno turško ali pa instant kavo, če jo imate radi.
V blender prilijem še kavo in zmešam z bučnim pirejem, ki sem ga pripravila pred tem.
Vse skupaj prelijem v kozarec.
Za dekoracijo spenim še ovsen napitek, ki ga dam na vrh bučne kave. Lahko pa stepete malo sladke smetane in bučno kavo okrasite z njo.Po vrhu lahko posujete še malo cimeta.