Bučna kava (pumpkin spice latte)
Print Friendly, PDF & Email

Zagotovo ste že slišali za pumkin spice latte oziroma bučno kavo po slovensko. Če je še ne poznate, vam svetujem, da jo poizkusite, saj vas bo okus navdušil, tako kot mene. To je topel napitek, ki je narejen iz kombinacije pireja hokaido buče in kave. Seveda za čarobni okus poskrbijo še jesenske začimbe, kot so cimet, klinčki in vanilija, za dodatek sem pa dodala še zmleti ingver, da nas malo poživi. Začimbe so zelo pomembne pri pripravi, saj dajo tisto čarobno aromo hrani ali napitkom ter seveda pripomorejo tudi k zdravju.

Moja bučna kava je narejena iz ječmenove kave ter rastlinskega napitka, lahko pa seveda uporabite tudi navadno mleko in pravo kavo. Ječmenovo kavo sem uporabila zato, ker sem želela, da jo pije tudi moj sin, ki je bil kasneje nad napitkom zelo navdušen. 🙂

Bučno kavo lahko okrasite še s smetano, jaz sem namesto tega spenila ovsen napitek.

bučna kava

Pripomočki za bučno kavo

  • mešalnik za smoothie (blender)

Sestavine za bučno kavo

Za 1 osebo:

  • 200 ml rastlinskega napitka ali mleka
  • 1 žlica bučnega pireja (50 g)
  • 1/2 žličke vanilje v prahu
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • sladilo po izbiri, jaz sem uporabila 1 žlico javorjevega sirupa
  • 2 dl ječmenove kave ali navadne turške kave

In še:

  • smetana za okrasitev ali 2 dl ovsenega napitka (mleka), ki ga spenimo

Kako naredimo bučno kavo

Za bučni pire je seveda potrebno skuhati hokadio bučo. Ponavadi skuham malo več te buče, saj pire porabim za različne recepte.Poljubno količino buče tako olupite, izdolbite semena in jo narežite na manjše koščke. Zalijem z vodo in postavim na štedilnik, ko zavre, ob zmernem kuhanju v pokriti posodi bučo kuham okoli 10 minut, da se zmehča. Kuhano bučo dobro pretlačim v pire. Več o kuhanju bučnega pireja si poglejte v mojem receptu za bučne krofe.

Bučni pire skupaj z rastlinskim napitkom in začimbami ter sladilom zmešam v blenderju.

bučna kava(2)

Vse skupaj postavim na štedilnik in pogrejem.

bučna kava

Skuham ječmenovo kavo in sicer tako, da zavrem vodo (2 dl), ki jo zmešam z ječmenovo kavo (po okusu, kako močno kavo imate radi). Skuhate lahko tudi navadno turško ali pa instant kavo, če jo imate radi.

bučna kava

V blender prilijem še kavo in zmešam z bučnim pirejem, ki sem ga pripravila pred tem.

bučna kava(1)

Vse skupaj prelijem v kozarec.

bučna kava

Za dekoracijo spenim še ovsen napitek, ki ga dam na vrh bučne kave. Lahko pa stepete malo sladke smetane in bučno kavo okrasite z njo.Po vrhu lahko posujete še malo cimeta.

bučna kava

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor