Bučna pita
Obožujem hokaido bučo, saj se iz nje res lahko pripravi veliko sladkih in slanih receptov, nekaj jih najdete tudi na koncu tega recepta.
Že nekaj časa sem razmišljala o bučni piti, saj ko sem jo prvič naredila, je bila odlična. Testo je zelo enostavno narejeno, iz le nekaj sestavin; moke, masla, soli ter vode. Ker pri nas ne uživamo mlečnih izdelkov, sem uporabila vegansko maslo. Božanski okus piti daje kombinacija bučnega pireja in kombinacija začimb; cimeta, vanilje ter klinčkov. Iz sestavin lahko naredite več manjših pit ali eno večjo.
Poskusite bučno pito saj verjamem, da vam bo všeč.
Pripomočki za bučne pite
- pekač za pito premera 28 cm
- ročni mešalnik z nastavkom za testo
Sestavine za bučno pito
Za testo:
- 200 g pirine bele moke
- sol
- 100 g veganskega masla
- 40 ml hladne vode
Za nadev:
- 650 g kuhanega bučnega pireja
- 40 g kokosove kreme za kuhanje
- 20 g koruznega škroba
- 3 žlice brezovega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke vanilje v prahu
- 1 žlička klinčkov v prahu
Kako se pripravi bučna pita
V posodo odmerim pirino moko ter narezano zmehčano maslo.
Moki in maslu dolijem hladno vodo, dodam ščepec soli in z ročnim mešalnikom za testo počasi zmešam testo, da se maslo vmeša v moko. Testo do konca pregnetem kar z roko, da nastane kepa. Testo položim v posodo in ga dam za vsaj 1 uro počivat v hladilnik.
Medtem časom, ko testo počiva, naredim nadev. Bučo olupim in jo kuham v vodi cca. 10 – 15 minut. Ker zelo veliko uporabljam bučni pire, ga naredim že vnaprej in ga imam zamrznjenega. Pred uporabo ga seveda odmrznem in odlijem odvečno tekočino.
Kuhan bučni pire zmešam s kokosovo kremo, koruznim škrobom, sladkorjem ter začimbami.
Testo ponovno pregnetem in razvaljam na pomokani površini.
Testo obrežem v velikosti pekača in ga položim v namaščen pekač. Testo prebodem z vilicami.
Ko je testo prebodeno, na njega razporedim nadev. Bučna pita naj se peče v ventilacijski pečici na 170 °C 30 do 40 minut.
Bučno pito (ohlajeno) postavim za vsaj 1 uro v hladilnik preden jo razrežem ali še boljše čez noč.
Uživajte v edinstvenih okusih buče, cimeta in klinčkov.
Če obožujete hokaido bučo je tukaj še nekaj receptov:
- bučna kava
- bučni vaflji
- bučne krofe
- štruklji z bučno skutnim nadevom
- čokoladno potico z bučo in mandlji