Zavitek s porom in klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Ko sem začela pripravljati svoj vrt na novo sezono, sem opazila, da mi je ostalo še nekaj krasnih porov, ki jih moram porabiti. Pripravila sem klasiko, odlično porovo kremno juho,za zraven pa sem si zaželela nekaj novega, svežega, kar bi lahko pojedli tudi hladno kot prigrizek, ko dobimo obiske. Zato sem pripravila ta zavitek s porom in klobaso in tako hkrati porabila sestavine, ki so se mi valjale po hladilniku. Zavitek je primeren za predjed ali glavno jed, lahko se poje hladen, topel ali mlačen.

Zavitek s porom – pripomočki

  • pekač v velikosti pečice

Zavitek s porom in klobaso – sestavine

Za 4 osebe

  • zavitek svežega listnatega testa v roli (275 g)
  • cca 300 g pora
  • En par klobas za kuhanje (klobase so lahko različne, uporabite kar imate doma, jaz sem imela klobase s sirom)
  • 150 g sira (poljuben sir, za močnejši okus lahko uporabimo dimljeni sir)
  • 1 jajce
  • 3 žlice drobtin
  • sol
  • poper
  • olje za praženje

Za premaz:

  • 1 jajce

Zavitek s porom in klobaso – priprava

Por narežemo na tanke kolute. Uporabimo samo beli in svetlo zeleni del. Temno zeleni del pa lahko porabimo za pripravo zelenjavne osnove, ki jo porabimo pri kakšni drugi jedi.

 

Tudi klobaso narežemo na kolute, te pa še na polovičko.

V ponev nalijemo toliko olja, da prekrijemo dno in najprej prepražimo klobaso, nato dodamo še por. Na srednjem ognju pražimo toliko časa, da postane por mehak. Ohladimo do mlačnega.

Ko se zmes ohladi, dodamo jajce, solimo in popramo po okusu (ne rabimo pretiravati, saj so klobase že slane). Premešamo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, gretje zgoraj in spodaj. Listnato testo odvijemo in ga pustimo kar na papirju, v katerega je zavit.

Na spodnjo stran testa po dolžini posujemo drobtine in nanje damo sir. Po siru damo nadev.

Nato zgornjo plast testa položimo čez spodnjo plast. Robove stisnemo skupaj, lahko jih tudi stisnemo skupaj z vilicami, da bo bolje držalo.

Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga prepikamo z vilicami, da se nam med peko ne napihne.

Zavitek s papirjem vred damo na pekač in pečemo zavitek 20 minut v že ogreti pečici, da dobi lepo rjavo barvo.

Pečen zavitek si lahko privoščimo takoj toplega ali pa ga ohladimo in pojemo kasneje.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor