Slani zavitek s skuto
PrintFriendly and PDF

Skuta je v kulinariki nepogrešljiva sestavina, saj nam dopušča veliko možnosti in kreativnosti pri ustvarjanju slastnih jedi. Uporabimo jo lahko za sladke ali slane jedi. Danes se bo več kot odlično obnesla pri pečenju slanega zavitka s skuto in sicer na malo drugačen način kot smo navajeni.

Slani zavitek s skuto – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • električni mikser
  • žlica
  • nož
  • pekač (veliki od pečice)
  • alu folija
  • peki papir

Slani zavitek s skuto – sestavine:

  • 500 g vlečenega testa oz. 6 listov
  • 500 g skute
  • 3 jajca
  • 250 g kajmaka
  • 250 ml grškega jogurta (ali kisle smetane)
  • 50 ml olja
  • žlička soli
  • 70 g grobo naribanega sira
  • 70 g fino naribanega sira grana padano
  • 1 vrečica pecilnega praška

Slani zavitek s skuto – postopek:

V skledo za mešanje ubijemo jajca in jih stepemo.

Dodamo kajmak in premešamo. Nato dodamo grški jogurti in ponovno premešamo.

Sedaj dodamo še olje, oba sira, skuto, sol in pecilni prašek ter z mešanjem sestavine povežemo.

Na delovni pult položimo alu folijo v takšni velikosti kot so listi vlečenega testa in na vsaki strani še enih 5 cm preko. Na alu folijo položimo prvi list vlečenega testa in sicer po širini. Moji listi so bili veliki cca. 50 x 36 cm. List tanko premažemo z zmesjo in sicer 4 do 5 žlic na list testa.

Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vseh listov testa. Cca. 200 ml namaza prihranimo za kasneje. (!)

Zavitek zavijemo v rolo. Rola bo precej debela in morda bo celo na kakšnem mestu počila, vendar brez skrbi, kasneje se to ne bo nikjer poznalo.

Rolo zavijem in stabiliziramo z alu folijo ter jo damo v hladilnik za 3 ure ali več, da postanejo sestavine in štruca kompaktna.

Po 3-eh urah počivanja vzamemo štruco iz hladilnika, jo odvijemo in z nožem razrežemo na 4 cm široke rolice. Rolice zlagamo v veliki pekač od pečice, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Med rolicami puščamo malo prostora, ker bodo med peko narasle.

Vsako rolico po vrhu premažemo z namazom, ki smo ga prihranili. Če smo si pustili premalo namaza, dodamo še malo grškega jogurta in sira ter solimo in premešamo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 185 stopinj Celzija, cca. 40 minut z ventilacijo.

Ko je slani zavitek s skuto lepo, zlato obarvan, je pečen.

Slani zavitek s skuto postrežemo še toplega. Prileže pa se tudi hladen.

Zraven se zelo lepo poda kozarec hladnega jogurta.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?