Odlični ljubljanski zrezki
Print Friendly, PDF & Email

Kako pripraviti odlične ljubljanske zrezke brez uporabe zobotrebcev? Kako jih narediti ne, da bi se med cvrtjem odprli in razpadli? Enostavno! Po tem receptu bodo vaši ljubljanski zrezki VEDNO enkratni in točno takšni, kot bi vam jih postregli v restavraciji: sočni, mehki in s hrustljavo skorjico.

Odlični ljubljanski zrezki

Odlični ljubljanski zrezki – pripomočki:

  • večja rezalna podlaga
  • peki papir
  • kuhinjsko kladivo
  • večja globoka posoda
  • nož in vilice
  • 3 večje plitke posode
  • 1 globok krožnik
  • papirnate kuhinjske brisače
  • penovka
  • večji krožnik
  • servirni krožniki

Odlični ljubljanski zrezki – sestavine:

Za 2 osebi potrebujemo:

  • 4 zrezki svinjskega kareja brez kosti
  • 4 tanke rezine sira (trapist ali edamec)
  • 8 tankih rezin dobrega kraškega pršuta
  • 1 jajce
  • približno 1,5 dl mleka
  • moka
  • krušne drobtine
  • približno 1 l olja za cvrtje
  • sol

Odlični ljubljanski zrezki – priprava:

Zrezke položimo enega zraven drugega na večjo rezalno podlago. Po potrebi obrežemo trdo maščobo na robu zrezkov. Začinimo jih s soljo, vendar bodimo varčni (v zrezke bomo dodali tudi pršut)! Zrezke pokrijemo s kosom peki papirja in jih dobro potolčemo s kuhinjskim kladivom. Zrezki morajo postati tanki.

Odlični ljubljanski zrezki
potolčen zrezek (levo) v primerjavi z nepotolčenim zrezkom (desno)

Nato postavimo v pare zrezke čimbolj podobne velikosti. Na spodnji zrezek položimo 2 rezini pršuta. nanj 1 ali 2 rezini sira, sir pa prekrijemo z 2 rezinama pršuta. Pršut mora biti v sredini zrezka tako, da je okoli nekaj milimetrov mesa brez obloge. Sir mora biti na sredini pršuta tako, da je okoli kakšen milimeter pršuta.

Odlični ljubljanski zrezki

Tako obložen zrezek prekrijemo z drugim zrezkom in robove dobro pritisnemo skupaj. Na enak način sestavimo tudi druga zrezka.

V eno večjo plitko posodo stresemo drobtine, v drugo pa moko. Jajce ubijemo v globok krožnik, mu dodamo mleko in z vilico razžvrkljamo.

Odlični ljubljanski zrezki

Pripravljene zrezke najprej dobro pomokamo, moko z rokami “potapkamo” in tako zagotovimo, da se drži mesa. Odvečno moko otresemo.

Odlični ljubljanski zrezki

Zrezek nato popolnoma potopimo v jajčno mešanico, ga odcedimo in povaljamo v drobtinah.

Odlični ljubljanski zrezki

Tako kot pri moki z rokami “potapkamo” drobtine, odvečne drobtine pa otresemo. Nato zrezek ponovno potopimo v jajčno mešanico, odcedimo in ponovno obložimo z drobtinami. Drobtine se morajo dobro držati mesa in na otip morajo biti suhe. Panirane zrezke položimo na večji krožnik tako, da se med seboj ne prekrivajo.

Odlični ljubljanski zrezki

Večjo plitko posodo obložimo s papirnatimi brisačami.

V večji globoki posodi segrejemo olje. Temperaturo olja preverimo tako, da vanj pomočimo del pripravljenega zrezka. Če olje zacvrči, je temperatura primerna. V olje damo en zrezek naenkrat in ga pečemo dokler ne zlato porjavi. Vmes ga obrnemo. Pečen zrezek z vilicami vzamemo iz olja in ga položimo na papirnate brisače, da se olje odcedi. Zgornjo plast narahlo popivnamo s papirnato brisačo.

Zrezke postrežemo na servirnih krožnikih, po želji okrasimo s solatnimi listi in majonezo.

Odlični ljubljanski zrezki

K ljubljanskim zrezkom se odlično poda domač krompirjev čips.

Dober tek!

 

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor