Osnovni recept za sladke palačinke
Palačinke sem vedno pekla kar s približnimi količinami sestavin in vsakič so bile malo drugačne. Ker so se domači včasih pritoževali, da so bile pa zadnjič boljše, sem recept za tiste “najboljše” napisala na list papirja in tako jih zdaj vedno delam po tem receptu. Poimenovala sem ga ”osnovni recept za sladke palačinke”, saj so palačinke pripravljene po tem receptu resnično osnova za razne različice palačink, pa naj bodo to palačinke z raznimi namazi ali pa nadevi. Skratka, palačinke po tem receptu so sladke, dišeče in zelo okusne.
Osnovni recept za sladke palačinke – pripomočki:
- 3 posode za mešanje
- električni mešalnik ali penovka
- tehtnica
- ponev premera 23 cm
- čopič za mazanje
- zajemalka
- dva plitva krožnika
- grelna plošča
- majhna čajna žlička
- živilska folija v velikosti posode
Osnovni recept za sladke palačinke – sestavine:
Za 12 palačink:
- 3 jajca
- 3,5 dl mleka
- 1,5 dl gazirane vode
- 300 g bele mehke moke
- ščepec soli
- 15 g zmehčanega masla
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 15 g kristalnega sladkorja
- limonina lupinica
- 2 žlički ruma
In še:
- 0,5 dl rastlinskega olja (ali drugega po želji) – za mazanje ponve
Osnovni recept za sladke palačinke – postopek
V eni posodi zmešamo suhe sestavine in v drugi posodi zmešamo vse ostale sestavine ter jih nazadnje združimo v eni posodi (moko postopoma dodajamo mokrim sestavinam).
Maso dobro premešamo, da v njej ni nobenih grudic in posodo z maso za palačinke pokrijemo z živilsko folijo ter jo pustimo počivati vsaj pol ure. Počiva naj pri sobni temperaturi. V kolikor pa pripravljamo maso za naslednji dan, jo do peke palačink shranimo v hladilniku.
Preden pričnemo palačinke peči, maso še enkrat dobro premešamo. Ponev premažemo z oljem (jaz si pri tem pomagam kar s silikonskim čopičem) in jo segrejemo do vročega (ne preveč) ter z zajemalko vlijemo zadostno količino mase za palačinke po površini ponve, da je le-ta prekrita s tanko plastjo.
Palačinko pečemo na srednje visoki temperaturi (po občutku) približno 1,5 minute na prvi strani in jo nato obrnemo. Na drugi strani pečemo le minuto oz. toliko časa, da je površina zlato obarvana. Pred peko nove palačinke, ponev vsakič ponovno premažemo. Pečene palačinke odlagamo na krožnik in jih pokrijemo z drugim krožnikom, da do konca peke ostanejo tople .
Tako, palačinke so pripravljene za nadaljnjo “obdelavo” – lahko jih premažemo z raznimi marmeladami (malinova marmelada, višnjev džem), poljubnimi namazi, jih nadevamo z domačo skuto ali pa jih enostavno posujemo s sladkorjem in limoninim sokom ter postrežemo.
Prijetno sladkanje!