Malinova marmelada drugič
Maline so božanski sadež in niso samo čarobnega okusa, temveč imajo tudi vrsto zdravilnih učinkov na naše telo. Maline vsebujejo med drugim tudi veliko C vitamina in so odličen antioksidant. Iz sočnih malin lahko pripravimo odlično malinovo marmelado oz. džem, ki je uporaben na tisoč in en način. Uporabimo jo kot namaz, pa tudi kot dodatek k raznim sladicam.
Malinova marmelada – pripomočki
- grelna plošča – štedilnik
- tehtnica
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
- zajemalka
- stekleni kozarčki s pokrovčki
Malinova marmelada – sestavine
Za približno 2 l marmelade:
- 2 kg malin
- 2 kg želirnega sladkorja
- 1 strok vanilje
- sok ene limone
Malinova marmelada – postopek
V posodo k opranim malinam stresemo sladkor in dobro premešamo. Dodamo sok ene limone, posodo postavimo na štedilnik in pričnemo segrevati.
Segrevamo do vretja in občasno premešamo.
V kolikor se na površini nabirajo pene, jih sproti odstranjujemo, ali pa le-te poberemo proti koncu kuhanja. Kuhamo toliko časa, da se marmelada zbistri in maline razkuhajo. Če želimo, da je marmelada bolj gladke teksture, jo na kratko premešamo s paličnim mešalnikom, pred tem pa odstranimo strok vanilje.
Še vročo marmelado nadevamo v čiste in suhe kozarčke, jih dobro zapremo in postavimo v vnaprej rahlo ogreto pečico (ki jo nato ugasnemo), ali pa jih zavijemo v odejo in jih pustimo na toplem (na sobni temperaturi) do naslednjega dne, da se počasi ohladijo. Kozarčke shranimo v hladen in temen prostor.
Ko se nam “zalušta” kaj sladkega, si privoščimo malinovo marmelado. 🙂