Marinirane olive
Marinirane olive lahko postrežemo kot lahko osvežitev narezkom, kot apetajzer, oziroma predjed, ki vzbudi tek. Prigrizek je svež in sočen zaradi pomaranče, začimb in grškega jogurta. Malce krepkosti pa doda feta sir.
Pripomočki za pripravo mariniranih oliv
- sekljalnik
Sestavine za pripravo mariniranih oliv
za 3-4 osebe kot prigrizek
za osnovo
- 100-120 g zelenih oliv
- 100 g feta sira
- 3 velike žlice grškega jogurta
za mariniranje
- pomarančna lupinica
- 2 žlici pomarančnega soka
- zvrhana mala žlica medu
- peteršilj
- timijan
- nasekljan rožmarin
- sladka paprika
- ščepec čilija
- sol
- poper
- balzamični kis
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek priprave mariniranih oliv
Seveda začnemo postopek z mariniranjem, najbolje kakšen dan prej, da se olive dodobra okopajo in odišavijo v marinadi. V primerno posodico dodamo vse sestavine za mariniranje, na koncu pa še olive in dobro premešamo. Jaz sem izbrala zelene olive brez koščic. Vi izberite tiste, ki so vam najljubše. Lahko tudi črne, lahko narezane… Ko so sestavine dobro premešane, pokrijemo s koščkom aluminijaste folije in postavimo v hladilnik, vsaj za nekaj ur.
Naslednji korak je priprava osnove. V sekljalnik damo feta sir in grški jogurt. Nič ne solimo, ker je feta sir dovolj slan. Zmiksamo. Predenemo v posodico, kjer bomo servirali. Dodamo marinirane olive. Za zraven je odlična izbira popečen kruh, oziroma toast.
Pripravljeno. Naj tekne!