Mafini s cvetačo in brokolijem
Ob besedi mafini največkrat pomislimo na sladke različice, s katerimi se pocrkljamo. Lahko pa mafine pripravimo tudi na drugačen način in si jih privoščimo za zajtrk, dopoldansko ali popoldansko malico. Mafine s cvetačo in brokolijem lahko postrežemo tudi na praznovanjih in zakuskah ter tako popestrimo bogato obložene mize.
1 mafin s cvetačo in brokolijem vsebuje 122 kcal; 14 g ogljikovih hidratov (1,7 g sladkorjev), 3,7 g maščob (1,3 g nasičenih maščob) in 6,8 g beljakovin.
Mafini s cvetačo in brokolijem – pripomočki
- lonec za kuhanje na paro
- multipraktik
- ročni mešalnik
- pekač za mafine in modelčki za peko mafinov
Mafini s cvetačo in brokolijem – sestavine
Za 12 mafinov:
- 65 g brokolija (svež ali zamrznjen)
- 115 g cvetače (sveže ali zamrznjene)
- 1 jajce
- 250 g ovsenih kosmičev
- mleti česen (po okusu)
- mleta čebula (po okusu)
- kajenski poper (po okusu)
- kurkuma (po okusu)
- mleti ingver (po okusu)
- sol (po okusu)
- 60 g mocarele v rezinah
- 1 grški jogurt brez maščobe (170 g)
- 1/2 pecilnega praška (cca. 6 g)
- 1 ovseno mleko (200 ml)
Mafini s cvetačo in brokolijem – postopek
Cvetačo in brokoli na sopari skuhamo do mehkega (približno 30 minut oziroma toliko časa, da vilice z lahkoto zapičimo v zelenjavo; čas kuhanja prilagodite tudi velikosti cvetače oz, brokolija). Ovsene kosmiče z multipraktikom zmeljemo v ovseno moko in dodamo pecilni prašek.
V večji skledi z ročnim mešalnikom zmešamo jajce in ovseno mleko. Mešamo toliko časa, dokler se zmes ne začne peniti in malo narase.
Zmesi dodamo grški jogurt in začimbe ter vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom. Mocarelo narežemo na majhne koščke. Pustimo jo ob strani, potrebovali jo bomo na koncu.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in jo nastavimo na program za enakomerno pečenje. Kuhano cvetačo in brokoli zmiksamo z multipraktikom in pustimo, da se zmes ohladi.
V pekač za mafine damo modelčke za peko mafinov. V jajčno zmes najprej damo “pire” cvetače in brokolija in ju z ročnim mešalnikom na hitro premešamo. Zmesi nato dodamo še ovseno moko s pecilnim praškom in vse skupaj z ročnim mešalnikom zmešamo v homogeno maso za mafine.
Z maso napolnimo modelčke za mafine (približno do polovice), pri tem si lahko pomagamo z žlico za sladoled. Na maso damo nekaj koščkov mocarele, ki jih nato prekrijemo s preostalo maso za mafine s cvetačo in brokolijem. Na koncu dodamo še preostanek mocarele.
Pekač z mafini damo v ogreto pečico in jih pečemo približno 25 minut na srednji rešetki. Pečene mafine vzamemo iz pečice ter jih odstranimo iz pekača.
Naj vam teknejo! 🙂