Hrustljav slani zavitek s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljav slani zavitek s kislo smetano je lahko prigrizek, malica, kosilo ali večerja. Pravzaprav je lahko tudi zajtrk. Zakaj pa ne? Dober je hladen ali topel. Narejen pa je iz samih dobrih sestavin.

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetanoHrustljav slani zavitek s kislo smetano – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • 2× manjša skodelica
  • čajna žlička
  • deska za rezanje
  • nož
  • stiskač za česen
  • ribežen
  • čopič
  • vilica
  • peki papir
  • pekač
  • pečica (navadna)

Hrustljav slani zavitek s kislo smetano – sestavine:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 50 g slanine
  • 100 g suhe salame
  • 1 manjša čebula
  • 120 g kisle smetane
  • 2 srednje velika stroka česna
  • zvrhana čajna žlička svežega, drobno nasekljanega peteršilja
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 rumenjak

Hrustljav slani zavitek s kislo smetano – priprava:

Odtehtamo in pripravimo si vse sestavine. Kislo smetano damo v skodelico in ji dodamo drobno nasekljan česen, zvrhano čajno žličko peteršilja, sol in poper po okusu. Vse skupaj temeljito premešamo. Suho salamo in slanino narežemo na čim manjše koščke. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Sir naribamo na velikih luknjah.

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetanoTesto razgrnemo na s peki papirjem obložen pekač. Na sredino testa namažemo polovico kisle smetane z dodatki. Spodaj in zgoraj pustimo malo roba. Na kislo smetano razporedimo polovično količino na drobne koščke narezane suhe salame in slanine ter drobno nasekljano čebulo. Vse skupaj potrosimo z naribanim sirom. Čez nadev prepognemo del testa.

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetanoNa sredino namažemo preostalo kislo smetano, in po enakem postopku, kot je opisan zgoraj, nadevamo preostale sestavine.

Rumenjak razžvrkljamo z vilico. Vzamemo čopič in testo vzdolž nadeva namažemo z rumenjakom (glej fotografijo). Desni rob testa prepognemo čez nadev in previdno vendar čvrsto stisnemo, da se ‘zlepi’ skupaj. Rumenjak nam bo pri tem pomagal.

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetanoPripravljen zavitek na robovih zgoraj in spodaj čvrsto stisnemo, da se nam nadev med peko ne bo cedil iz zavitka. S preostalim rumenjakom po vrhu premažemo zavitek in ga damo peči v predhodno ogreto pečico na 160 ºC (navadna pečica). Pečemo ga do zlatorjave barve (35 – 40 minut).

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetanoPečen zavitek narežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Pozor! Sredica je zelo vroča! Pazimo, da se ne spečemo!

hrustljav-slani-zavitek-s-kislo-smetano

Poskusite tudi hrustljave špinačne žepke.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor