Hrustljavi špinačni žepki
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljavi špinačni žepki so odličen prigrizek za hitro potešitev lakote. Našim gredo zelo v slast. Tudi kot prigrizek na praznovanjih in zabavah se super obnesejo.

hrustljavi-spinacni-zepki

Hrustljavi špinačni žepki – pripomočki:

  • nož
  • manjša kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • ribežen
  • jedilna žlica
  • skodelica
  • stiskač za česen
  • nož za pico
  • peki papir
  • čopič
  • pekač in pečica

Hrustljavi špinačni žepki – sestavine:

(za 6 žepkov)

  • 1 jedilna žlica olja
  • 2 manjša stroka česna
  • 225 g zamrznjene špinače
  • 60 g naribanega trdega sira
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 250 g listnatega testa (že razvaljanega in pripravljenega za takojšnjo uporabo)
  • malo lanenih semen za posip (po želji)

Hrustljavi špinačni žepki – priprava:

Česen olupimo in ga stisnemo s stiskačem za česen oz. ga z nožem drobno nasekljamo. Sir naribamo. Jajce razžvrkljamo z vilico.

V manjšo kozico damo jedilno žlico olja in ga segrejemo. Na segreto olje dodamo drobno nasekljan česen in na hitro prepražimo, da zadiši. Dodamo zamrznjeno špinačo, solimo in popramo ter na srednjem ognju kuhamo toliko časa, da se špinača odtali. Ko se špinača razpusti, dodamo sveže nariban ščep muškatnega oreščka in pokuhamo, da izhlapi čim več vode. Z vilico razžvrkljamo jajce in ga prilijemo k špinači. Jaz si čisto malo jajca pustim za premaz žepkov na koncu. Malo pokuhamo, da jajce zakrkne. Ves čas mešamo. Špinačo odstavimo z ognja, dodamo še nariban sir in premešamo.

hrustljavi-spinacni-zepkiListnato testo razrežemo na enako velike kvadrate. Moji so bili velikosti 12×12 cm. To najlažje naredimo z okroglim nožem za rezanje pice. Na vsak kvadrat listnatega testa položimo žlico špinačnega nadeva. Kvadrat listnatega testa prepognemo po diagonali, da dobimo trikotnik, in robove dobro zatisnemo z vilico.

hrustljavi-spinacni-zepkiPripravljene žepke položimo na s peki papirjem obložen pekač. Na koncu vsak žepek s pomočjo čopiča premažemo z malo jajca, da se žepki lepše zapečejo. Po želji jih lahko posujemo z malo lanenih (ali kakšnih drugih) semen. Žepke pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 25-30 minut.

hrustljavi-spinacni-zepkiUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor