Gratinirane sirove palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi palačinke? Ste se naveličali palačink v sladki različici in bi radi poskusili kako dobre so tudi slane? Če je odgovor pritrdilen, sledite receptu za gratinirane sirove palačinke in boste naredili 12 slastnih sirovih palačink v katerih bo zagotovo uživala cela družina.

Pripomočki za pripravo gratiniranih sirovih palačink:

  • pekač velikosti okoli 35 x 20 cm
  • električna klasična pečica
  • električni mikser
  • velika jušna žlica
  • globlja posoda za mešanje sestavin
  • zajemalka
  • ponev
  • globlja posoda za pripravo mase za palačinke
  • krožnik za odlaganje palačink

Sestavine za izdelavo gratiniranih sirovih palačink

Za cca. 12 gratiniranih palačink

Za palačinke:

  • 2 celi jajci
  • 6 zvrhanih žlic navadne gladke bele moke
  • 3,5 dl hladne vode
  • ščepec soli

Za nadev:

  • 400 g fitaki belega sira
  • 300 g nepasirane skute
  • 2 celi jajci

Za preliv:

  • 2 dl kisle smetane
  • 2 celi jajci

Priprava gratiniranih sirovih palačink

Najprej spečemo cca. 12 palačink. Palačinke naredimo lahko po receptu za palačinke brez mleka iz sestavin napisanih zgoraj, ali pa izberemo recept za klasične palačinke z mlekom. Več o pripravi palačink si lahko preberete na povezavi: Palačinke brez mleka.

Najprej naredimo maso.
V posodo odmerimo vse naštete sestavine za pripravo palačink in jih združimo s pomočjo električnega mešalnika na najvišji hitrosti. V ponev vlijemo majhno količino olja in jo postavimo na ogenj. Ko je olje dobro segreto, zlijemo z zajemalko nekaj narejene zmesi vanjo in jo porazdelimo po ponvi.

Vsako palačinko pečemo 1-2 minuti na eni strani, potem palačinko in postopek ponovimo. Pečene palačinke odlagamo na krožnik, eno na drugo.

Pečene palačinke pustimo, da se nekoliko ohladijo. Med tem časom naredimo nadev in sicer tako, da v globljo posodo stresemo skuto, jajca in fitaki bel slani sir.
Soljenje ni potrebno, saj je fitaki sir dovolj slan. Sestavine zmešamo z električnim mešalnikom na srednji hitrosti.

Ko so sestavine lepo združene v kremo,  je čas, da z nadevom nadevamo palačinke.

Na sredino vsake palačinke damo eno veliko jušno žlico narejene kreme, ki jo razmažemo po palačinki in palačinko zavijemo.

Najprej zavijemo zgornji rob palačinke, nato še stranjske dele in zarolamo proti odprtem delu.

Tako nadevane in zavite palačinke zlagamo v pekač, eno poleg druge. Nekaj nadeva vam bo ostalo. Nič hudega, prav je tako.

Mase vedno nekaj ostane. Ostanek mase bomo porabili za preliv in vanjo dodali sestavine zanj- jajca in kislo smetano ter vse sestavine zmešamo skupaj tako, da dobimo enotno zmes (miksamo z električnim mešalnikom pri najvišji hitrosti).

S prelivom polijemo palačinke v pekaču. Paziti moramo, da so vse palačinke lepo zalite z narejenim prelivom.

Tako pripravljene palačinke postavimo v segreto pečico in na 180 °C (klasična pečica) in pečemo približno 25 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodite svoji pečici. Palačinke pecite tako dolgo, da bodo po vrhu lepo zlato rjavo zapečene.

Po poteku tega časa, gratinirane palačinke vzamemo iz pečice jih pustimo, da se nekoliko ohladijo. Gratinirane sirove palačinke so pripravljene, razrežite jih na kvadratne dele in že jih lahko postrežete.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor