Čeburek na moj način
Print Friendly, PDF & Email

Čeburek je priljubljena ulična hrana in se uvršča v nacionalno jed krimsko tatarske kuhinje. V bistvu so to zelo okusni žepki iz tankega testa, napolnjeni z mletim mesom in ocvrti v olju. Zelo priročni so za potešitev lakote na hitro, so nadvse priljubljeni na vrtnih zabavah ob vrčku piva, ob skledi solate pa so lahko tudi povsem samostojen obrok. Testo se pripravi zgolj iz moke, vode in ščepca soli. Pri izdelavi testa sem ubrala malo spremenjen postopek, zaradi česar so čebureki še bolj okusni.

Čeburek na moj način – pripomočki:

  • valjar
  • ocvrtnik (ni obvezno)

Čeburek na moj način – sestavine:

Sestavine zadoščajo za cca. 14 kosov

Testo:

  • 600 ml vode
  • 400 g gladke moke
  • ščep soli
  • 2 žlici olja

Nadev:

  • 500 g mešanega mletega mesa (svinjina, govedina)
  • 150 g čebule
  • sol
  • poper
  • kavna žlička domače suhe mešanice začimb
  • 100 g ribanega sira mocarela (ni obvezno)

In še:

  • 1 liter ali več olja za cvrtje (žepki morajo v olju plavati)

Čeburek na moj način – priprava:

Najprej se lotimo testa. V original receptu se iz moke in vode ugnete testo in se nato na tanko zvalja. Ob pečenju izstopijo mehurčki in so zelo hrustljavi. Ko sem se potepala po Rusiji in sem imela možnost poskusiti njihovo izvedbo čeburekov. Njihovo testo ni bilo tako hrustljavo, lomljivo in zato sem iskala približek in testo prilagodila receptu. Rezultat me je navdušil.

Vodo, kateri smo dodali sol, zavremo. Nato primešamo moko in vse premešamo, da se poveže. Če nam ostanejo sledi moke ali grudice, se ne obremenjujte, ker jih bomo kasneje obdelali.

Testo presipamo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Ko se je testo ohladilo, lahko je še mlačno, dodamo 2 žlici olja in ga ročno zgnetemo. Testo se bo lepo gnetlo in se ne bo prijemalo prstov. Kepo testa damo v folijo in ga pustimo pol ure ali več počivati.

Mleto mešano meso predenemo v posodo in mu dodamo čebulo, mešanico začimb, sol in poper. Čebulo na drobno nasekljamo ali jo kar na ribeželn naribamo. Če je meso zelo suho, mu lahko dodamo dve žlici mineralne vode.

Testo razdelimo na kupčke. Vsak kupček naj tehta približno 60 do 70 g. Delovni pult rahlo pomokamo in nato kupček testa s pomočjo valjarja zvaljamo v krog na debelino 2 mm. Spodnji del testa obložimo z začinjenim mletim mesom in na vrh položimo ribani sir mocarela. Sir ni obvezen, kot dodatek pa zelo obogati okus.

Ideja:

Original čeburek je polnjen z mletim mesom, vendar ker kuhinja ne pozna meja, smo lahko ustvarjalni in jih polnimo z različnimi nadevi. Če smo vegetarijanci, lahko uporabimo zgolj sir ali pa samo zelenjavo.

Testo pokrijemo z zgornjim delom neobloženega testa in ga s pomočjo vilice zapremo, da dobimo nekakšne lunice.

Olje segrejemo na 180 stopinj Celzija in jih cvremo približno 8 do 10 minut, da dobijo lepo zlato barvo. Vmes jih enkrat obrnemo.

Pečene odložimo na papirno servieto, da bo popivnala odvečno maščobo.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor