Piščančji zvitki – takitosi
Print Friendly, PDF & Email

Kdo bi se branil mehiških, zlato zapečenih, hrustljavih piščančjih zvitkov – takitosov s smetanovo česnovo pomako? Ponudimo jih lahko tako za kosilo kot večerjo, veseli pa jih bodo gostje tudi kot prigrizka ob prijetnem popoldanskem klepetu.

Pripomočki za piščančje zvitke – takitose:

  • nož
  • žlica
  • deska za rezanje
  • ponev
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • kuhalnik
  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za piščančje zvitke – takitose:

Za 2 osebi:

  • 4 velike tortilje (250 g)

Nadev:

  • 200 g piščančjega mesa
  • 100 g sira
  • 1 korenček (100 g)
  • 2 papriki (200 g)
  • 1 čebula (100 g)
  • 1 strok česna
  • 1 čili (opcijsko, če imate radi pekoče)
  • 4 žlice olja
  • poper
  • mleta paprika
  • sol

Premaz:

  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka

Omaka:

  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlička mlete sladke paprike (lahko tudi rahlo pekoče)
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1 žlička gorčice
  • poper
  • sol

Postopek za piščančje zvitke – takitose:

Pripravimo si čebulo, korenček, papriko, česen in čili, če imamo radi malo pekočo hrano. Korenček naribamo, papriko, čili in čebulo pa narežemo na tanke rezine, par milimetrov debele.

Najprej na olju popražimo narezano zelenjavo. Pražimo na večji temperaturi in zelo na hitro. Največ 3 minute, da zelenjava ostane hrustljava. Tik pred koncem praženja med zelenjavo stisnemo strok česna, pomešamo in odstavimo iz gretja.

Sedaj na olju prav tako na večji temperaturi in na hitro prepražimo piščančje meso, ki smo ga začinili z mleto papriko, poprom in soljo ter narezali na trakove dolge 4 do 5 cm in nekje 1cm široke. Meso mora samo od zunaj dobiti lepo zlato barvo praženja, od znotraj pa ostati sočno.

Tako meso kot zelenjavo po praženju rahlo ohladimo, vsako tortiljo pa prerežemo na 4 enake dele. Tako, da iz ene tortilje dobimo 4 trikotnike, ki jih bomo polnili.

Sedaj na vsak trikotnik tortilje naložimo nadev. Najprej popečeni trak piščančjega mesa, nanj zelenjavo, vse to pa posujemo z malo ribanega sira.

Zvitek zavijemo tako, da najprej navznoter prepognemo oba stranska dela, nato zrolamo proti koncu trikotnika. Na koncu uporabimo zobotrebec, da končni del trikotnika spnemo z zvitkom.

Vse takitose premažemo z razžvrkljanim jajcem, kateremu dodamo žlico mleka. Položimo jih na pladenj na katerega smo dali list papirja za peko in pečemo 20 min na 170 °C v klasični pečici.

Med tem ko se piščančji zvitki – takitosi pečejo, naredimo še omako za pomakanje le teh. V posodico damo kislo smetano, česen v prahu, mleto papriko, sol, poper in gorčico ter dobro premešamo.

Takitose postrežemo takoj še vroče, zraven ponudimo omako. Prav tako pa so odlični tudi ohlajeni, kot prigrizek.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor