Zamrzovanje blitve za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Kadar imamo na vrtu obilo zelenjave, jo je pametno nekaj shraniti za kasneje. Poznamo različne načine shranjevanja, med katerimi mi je vedno ljubše vkuhavanje, priročno pa je tudi zamrzovanje živil. Zamrznjena blitva za ozimnico je tako vedno pri roki. Postopek je zelo enostaven, nam pa vzame nekaj časa, da vso blitvo očistimo, odstranimo debelejše dele stebel in jo blanširamo. A pozimi bomo veseli, da smo to že opravili in jo samo odmrznemo in uporabimo.

Zamrzovanje blitve za ozimnico

Pripomočki za zamrzovanje blitve za ozimnico

  • večji lonec
  • večja posoda z mrzlo vodo
  • penovka
  • deska za rezanje
  • kocke ledu (ni nujno)

Sestavine za zamrzovanje blitve za ozimnico

  • sveža blitva (količina po želji)

Postopek za zamrzovanje blitve za ozimnico

Svežo blitvo pregledamo in dobro speremo pod tekočo vodo. Včasih se na njej ne nabere le kakšen delček zemlje, ampak si tam najdejo dom tudi različne žuželke, zato dobro pogledamo, da res vse odstranimo. Sama odrežem tudi večje in trše dele stebel (bele dele) oz. z njih potrgam zelene dele.

zamrzovanje blitve za ozimnico

Na štedilnik pristavimo večji lonec z vodo in ko zavre, blitvo damo kuhat oz. blanširat. Če imamo več blitve, ne damo vse naenkrat, ampak pač postopek večkrat ponovimo. Blitva naj se v vreli vodi kuha nekaj minutk. Medtem v drugo večjo posodo nalijemo čimhladnejšo vodo (najbolje je, da dodamo nekaj kock ledu).

zamrzovanje blitve za ozimnico

S pomočjo penovke blitvo nato poberemo iz kropa in jo sproti polagamo v posodo z zelo mrzlo vodo.

zamrzovanje blitve za ozimnico

Ko se blitva ohladi, jo s penovko poberemo iz vode in jo damo na večje cedilo, da voda odteče.

zamrzovanje blitve za ozimnico

Ker pa na tak način v blanširani blitvi ostane še precej tekočine, jo ožamemo s prsti in jo mimogrede oblikujemo v polpetu podobno obliko. Položimo jo na desko za rezanje. Tako pripravljena blitva je primerna za zamrzovanje. Desko postavimo v zamrzovalnik. Sama je ne pokrivam z ničemer. Ko blitva zamrzne, z noževo konico sežemo pod njo in rahlo privzdignemo, da odstopi od deske. Blitvo nato prestavimo v posodo, ki je primerna za shranjevanje živil v zamrzovalniku.

Zamrznjena blitva je takoj pri roki za uporabo. Čez noč jo damo na krožnik in jo pustimo v hladilniku, da se odtali. Če se nam mudi, jo pustimo na sobni temperaturi ali jo enostavno vržemo v krop in ponovno ožamemo, bo pa na ta način verjetno izgubila nekaj hranilnih snovi.

zamrzovanje blitve za ozimnico

Odmrznjeno blanširano blitvo pri nas najpogosteje pojemo v kremni omaki iz blitve.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor