Zamrzovanje blitve za ozimnico
Kadar imamo na vrtu obilo zelenjave, jo je pametno nekaj shraniti za kasneje. Poznamo različne načine shranjevanja, med katerimi mi je vedno ljubše vkuhavanje, priročno pa je tudi zamrzovanje živil. Zamrznjena blitva za ozimnico je tako vedno pri roki. Postopek je zelo enostaven, nam pa vzame nekaj časa, da vso blitvo očistimo, odstranimo debelejše dele stebel in jo blanširamo. A pozimi bomo veseli, da smo to že opravili in jo samo odmrznemo in uporabimo.
Pripomočki za zamrzovanje blitve za ozimnico
- večji lonec
- večja posoda z mrzlo vodo
- penovka
- deska za rezanje
- kocke ledu (ni nujno)
Sestavine za zamrzovanje blitve za ozimnico
- sveža blitva (količina po želji)
Postopek za zamrzovanje blitve za ozimnico
Svežo blitvo pregledamo in dobro speremo pod tekočo vodo. Včasih se na njej ne nabere le kakšen delček zemlje, ampak si tam najdejo dom tudi različne žuželke, zato dobro pogledamo, da res vse odstranimo. Sama odrežem tudi večje in trše dele stebel (bele dele) oz. z njih potrgam zelene dele.
Na štedilnik pristavimo večji lonec z vodo in ko zavre, blitvo damo kuhat oz. blanširat. Če imamo več blitve, ne damo vse naenkrat, ampak pač postopek večkrat ponovimo. Blitva naj se v vreli vodi kuha nekaj minutk. Medtem v drugo večjo posodo nalijemo čimhladnejšo vodo (najbolje je, da dodamo nekaj kock ledu).
S pomočjo penovke blitvo nato poberemo iz kropa in jo sproti polagamo v posodo z zelo mrzlo vodo.
Ko se blitva ohladi, jo s penovko poberemo iz vode in jo damo na večje cedilo, da voda odteče.
Ker pa na tak način v blanširani blitvi ostane še precej tekočine, jo ožamemo s prsti in jo mimogrede oblikujemo v polpetu podobno obliko. Položimo jo na desko za rezanje. Tako pripravljena blitva je primerna za zamrzovanje. Desko postavimo v zamrzovalnik. Sama je ne pokrivam z ničemer. Ko blitva zamrzne, z noževo konico sežemo pod njo in rahlo privzdignemo, da odstopi od deske. Blitvo nato prestavimo v posodo, ki je primerna za shranjevanje živil v zamrzovalniku.
Zamrznjena blitva je takoj pri roki za uporabo. Čez noč jo damo na krožnik in jo pustimo v hladilniku, da se odtali. Če se nam mudi, jo pustimo na sobni temperaturi ali jo enostavno vržemo v krop in ponovno ožamemo, bo pa na ta način verjetno izgubila nekaj hranilnih snovi.
Odmrznjeno blanširano blitvo pri nas najpogosteje pojemo v kremni omaki iz blitve.