Vložena mešana zelenjava
Print Friendly, PDF & Email

Sedaj je pravi čas, da okuse poletja vzamemo s seboj tudi v pozno jesen in zimo, še posebej, če so naši vrtovi dobro obrodili. Vložena mešana zelenjava je odličnega okusa, narejena zelo preprosto in je odlična kot omaka za riž, testenine ali kuhan krompir. Za zajtrk ali večerjo jo lahko dodate jajcem in si naredite čudovito omleto. Če pa vloženi mešani zelenjavi dodate še balzamični kis, sol in poper, potem boste uživali v okusni solati.

Vloženo mešano zelenjavo hranite v temnem in hladnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.

Pripomočki za pripravo vložene mešane zelenjave

  • 8 kozarcev za vlaganje s pokrovom (1000 ml)
  • velika posoda za kuhanje zelenjave s pokrovom
  • deska in nož za rezanje zelenjave
  • 3 posode za narezano zelenjavo
  • jušna žlica
  • kuhalnica
  • električni štedilnik
  • kuhinjska brisača

Sestavine za pripravo vložene mešane zelenjave

Za okoli 8 kilogramov vložene mešane zelenjave

  • 2 kg paprike (rdeče in rumene, razmerje poljubno)
  • 4 zelene paprike
  • 5 srednje velikih bučk
  • 1 melancan
  • 1 manjši por
  • 5 večjih čebul
  • 300 g olupljenih zrelih paradižnikov ali (300 g pelatov)
  • 1 dl sončničnega olja
  • 2 veliki žlici sladkorja
  • 1 žlica vegete (domača suha mešanica začimb)
  • sol in poper po okusu
  • 2 zelenjavni jušni kocki (lahko nadomestite z domačo jušno osnovo)
  • 1l vode

Postopek za pripravo vložene mešane zelenjave

Vso svežo zelenjavo operemo, očistimo od morebitnih poškodb ali rjavih madežev in jo narežemo na čim manjše kvadratke. Zaradi vrstnega reda pri praženju narezano zelenjavo ločimo v posamezne posode. Rdečo in rumeno papriko lahko damo v eno posodo. Bučke, por in zeleno papriko v drugo posodo. Paradižnik v tretjo posodo, melancan v četrto …

Po tem, ko smo si pripravili vso zelenjavo, v veliki posodi najprej segrejemo 1 dl olja, ko se olje segreje, mu dodamo narezano čebulo, katero pražimo okoli 10 minut, po nasvetu za praženje čebule.
Čebuli nato dodamo narezan melancan in nadaljujemo s praženjem na tihem ognju.

Večkrat premešamo in nekoliko posolimo. Pražimo še naslednjih 10 minut, nato dodamo narezane bučke, por in zeleno papriko. Premešamo in pražimo še 10 minut. Po tem dodamo narezano rumeno in rdečo papriko. Nadaljujemo z praženjem okoli 30 minut, med tem časom zelenjavo večkrat premešamo.

Dodamo 2 zelenjavni kocki (lahko tudi domačo južno osnovo), žlico vegete (lahko tudi domačo suho mešanico začimb), sol in poper. Zelenjavo dobro premešamo in prilijemo 1 l mrzle vode.

V pokriti posodi kuhamo 1 uro in občasno premešamo. Med tem časom olupimo in narežemo paradižnike.

Sestavinam v loncu po eni uri kuhanja dodamo narezan paradižnik ali (300 g pelatov iz konzerve).

Vse skupaj dobro premešamo, dodamo 2 žlici sladkorja, sol in poper po okusu ter nadaljujemo s kuhanjem na tihem ognju še 45 minut.

Po poteku tega časa lonec odstavimo z ognja in z mešano zelenjavo takoj napolnimo kozarce za vlaganje.

Vložene kozarce dobro zapremo in postavimo v pečico. Med zlaganjem v pečico pazimo, da se kozarci med seboj ne dotikajo.

Vloženo mešano zelenjavo segrevamo v pečici 20 minut na 80 °C (klasična pečica).

vlozena-mesana-zelenjava

Po poteku tega časa kozarce vzamemo iz pečice, jih ovijemo z kuhinjsko brisačo ali odejo in pustimo, da se ohladijo.

vlozena-mesana-zelenjava

Vloženo mešano zelenjavo hranite v temnem in hladnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.
Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor