Vakumiranje-način shranjevanja korenja
Print Friendly, PDF & Email

Korenček je bogat vir karotenov predvsem beta karotena, ki se v našem telesu pretvori v vitamin A. Je vsestranska zelenjava, ki jo uporabljamo bodisi za juho, francosko solato, ga dodamo različnim enolončnicam ali pa celo pečemo in dušimo. Shranimo ga lahko na več načinov. Eden od načinov je tudi ta, da ga vakumiramo,  pred tem pa ga razrežemo na različne oblike in tako bo ohranimo vse njegove  hranljive snovi.

Če nimamo naprave za vakumiranje  ga lahko razrežemo, vložimo v vrečke katere dobro zavežemo in jih hranimo v zamrzovalni skrinji. Res, da korenje ne bo obdržalo vseh svojih koristnih snovi, ker ne bo nepredušno zaprto, ga bomo pa imeli vseeno dovolj za uporabo do uporabe svežega korenja.

Eden od načinov shranjevanja korenja pa je tudi mivka.  Za shranjevanje lahko uporabimo kar večje vedro. Najprej na dno položimo mivko, dodamo korenje, nato spet plast mivke, dobro potlačimo in nadaljujemo v tem zaporedju. Ko je vedro polno, naj bo z vrhnje strani korenje dobro prekrito z mivko. Vedra ne pokrivamo. Več o tem načinu shranjevanja si lahko preberete tu.

Kateri način shranjevanja korenja pa boste izbrali vi?  Jaz sem se odločila za način vakumiranja, ki je prikazan spodaj.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja

Pripomočki za vakumiranje korenja:

  • nož
  • deska za rezanje
  • lupilec zelenjave
  • 2 srednje veliki posodi
  • vakumirna naprava
  • vrečke za vakumiranje

Sestavine za vakimiranje korenja:

  • korenje; količina po izbiri

Postopek vakumiranja korenja

Korenje olupimo z lupilcem, določene dele, ki so nagniti ali kako drugače poškodovani in neprimerni za uživanje, izrežemo z nožkom. Korenje dobro umijemo pod tekočo vodo. Pustimo, da se korenje malo osuši.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 1

Medtem pripravimo desko za rezanje in oster nož. Manjše korenje režemo na manjše kolobarje, premera 3 -5 mm.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 2

Večji koren pa razpolovimo in ga režemo na polovičke, prav tako na kolobarje.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 3

Eden od načinov je tudi rezanje na kocke, bodisi za francosko solato ali pa na malo večje kocke, ki nam bodo prišli prav pri uvajanju goste hrane.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 4

Če imamo večjo količino korenja, ga lahko tudi nekaj razpolovimo na več delov. Le te bomo porabili pri kuhanju juhe.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 5

Vso narezano zelenjavo nato s pomočjo vakumirne naprave zvakumiramo, pri tem uporštevajte navodila naprave katero uporabljate. Zelenjavo naložimo v vrečko, jo lepo razporedimo in jo zvakumiramo.

Vakumiranje-način shranjevanja korenja 6

Tako shranjeno korenje bo počakalo v zamrzovalni skrinji in ohranilo vse svoje hranljive snovi.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor