Uvajanje goste hrane pri dojenčku
Print Friendly, PDF & Email

Uvajanje goste hrane pri dojenčku zna biti za starše zelo stresna stvar, še posebej za tiste, ki se s tem srečujejo prvič. Kdaj začeti, s čim začeti, koliko hrane sploh ponuditi, katera živila so še posebej alergena … tisoč in eno vprašanje. Mi vam bomo pri tem malo pomagali, saj smo zbrali osnovne smernice pri uvajanju goste prehrane. Seveda pa velja, da so to le OKVIRNE smernice. Vsaka mama (in tudi oče), jih potem seveda prilagodita otroku in njegovim potrebam.

Uvajanje goste hrane se lahko začne med 4. in 6. mesecem starosti.

Znaki, da je otrok pripravljen na gosto hrano:

  • z zanimanjem opazuje starše in hrano med prehranjevanjem
  • po dojenju ali steklenički mleka bi še vedno jedel
  • samostojno drži glavico, poskuša že tudi sedeti
  • ni več potiskanja jezička iz ust

S čim začeti uvajanje?

Uvajanje je najbolje začeti z zelenjavo. Če ponudimo otroku najprej sadje je nevarnost, da mu okus zelenjave ne bo preveč ugajal. Najprej ponudimo eno vrsto zelenjave, nato lahko kombiniramo več skupaj.

Zelenjava , primerna za uvajanje

Foto: mijaliza.

 4.-6. mesec

  • korenček,
  • koleraba,
  • bučke,
  • cvetača,
  • krompir,
  • zelena,
  • pastinak,
  • por,
  • mlado zelje,
  • špinača,
  • koromač.

7 mesec+:

  • stročnice,  
  • rdeča paprika,
  • rdeča pesa.

8mesec+: 

  • zelena paprika,
  • jajčevci,
  • paradižnik.

9mesec+:

  • kislo zelje,
  • kumare.

10mesec+:

  • kisla repa,
  • čemaž,
  • olive.

S čim nadaljujemo?

Žita

Po zelenjavi  lahko otroku s 5. meseci ponudimo tudi brezglutenska žita, s 6. meseci pa tudi žita z glutenom.

Foto: Irena S. Trojar.

Žita brez glutena:

  • proso,
  • ajda,
  • riž,
  • kvinoja,
  • amarat. 

Izdelki iz teh žit, ki jih lahko damo pa so: koruzni zdrob, riževi kosmiči in proseni kosmiči, ajdova kaša.

Žita z glutenom:

  • pšenica,
  • pira,
  • rž,
  • ječmen,
  • oves.

Izdelki iz teh žit pa: pšenični zdrob, pirin zdrob, ovseni kosmiči.

Sadje

4. -6. mesec:

  • jabolko,
  • banana,
  • hruška,
  • breskve,
  • slive.

7 mesec+: 

  • borovnice,
  • maline,
  • suho sadje,
  • češnje,
  • višnje,
  • grozdje,
  • lubenice,
  • mango.

8 mesec+: 

  • jagode,
  • ananas,
  • kivi.

 9 mesec+:

  • mandarine,
  • pomaranče.

10-12 mesec+:

  • oreščki.

Meso, ribe in jajca

Med 5. in 6. mesecem lahko zraven zelenjavno-žitne kašice ponudimo tudi meso. Najprej se uvaja belo meso, nato še rdeče meso. Ta čas lahko ponudite tudi ribe.

Foto: Irena Franić.

4.-6. mesec:

  • piščanec,
  • teletina,
  • zajec,
  • jagnjetina,
  • žrebiček,
  • mlada govedina;

Od rib pa lahko ponudite: lososa, brancina, orado, skušo.

 12mesec+:

  • svinjina,
  • divjačina
  • in morski sadeži.

Po dopolnjenem 6. mesecu lahko otroku ponudimo tudi jajca. Po najnovejših smernicah lahko naprej uvedemo rumenjak, čez nekaj dni pa še beljak.

Začimbe

Na začetku uvajanja uporabimo res malo začimb in dišavnic, nato količino postopno povečujemo.

Foto: Monique.

4.-6 mesec:

  • vanilija,
  • kardamom,
  • zvezdasti janež,
  • kumina.

7. mesec:

  • timijan,
  • peteršilj,
  • drobnjak,
  • bazilika,
  • origano,
  • šetraj,
  • majaron.

8. mesec:

  • mlada čebulica,
  • česen,
  • čebula,
  • luštrek.

9. mesec:

  • kurkuma,
  • ingver,
  • cimet.

10. mesec:

  • meta,
  • muškatni orešček.
Foto: marianna.

Izdelki iz kravjega mleka in mleko

Pri 8. mesecih lahko otroku damo izdelke iz kravjega mleka, kot so recimo:

  • jogurt,
  • skuta,
  • kisla smetana,
  • sirni namaz. 

Kravje mleko in hrano kuhano v njem ponudimo še malo kasneje, uvedemo ga nekje do 11. meseca.

Prepovedana živila

To so živila, ki jih uvajamo zelo pozno, okrog 1. leta starosti.

Med, zaradi možne bakterije Clostridium botulinum, katere otrok ne more prenesti.

Sol, zaradi občutljivosti otrokovih ledvic. Sol nadomeščamo z začimbami in dišavnicami.

Sladkor, dovolj je naravnega v sadju, kašicah, marmeladi.

Čokolada, predelana hrana, sladko sokovi, prigrizki, surova hrana (biftek, suši).

Naš namen je pomagati mladim staršem, ki se srečujejo z uvajanjem goste hrane pri dojenčku. Kot pa smo že poudarili, je vsak otrok edinstven in vedno moramo opazovati in prisluhniti njegovim željam, tako kot pri prehrani kot pri drugih stvareh. Pa brez skrbi, na začetku se zdi težko, potem bo kmalu vse lažje.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.6]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor