Ringlojeva marmelada
Danes bom z vami delila recept za odlično in zelo okusno ringlojevo marmelado. Ponavadi uživamo kar sveže, ker pa jih je dovolj, sem se odločila, da jih nekaj spremenim v marmelado, da bom v okusu ringlojev uživala skozi celo leto. Ringlojevo marmelado uporabimo kot namaz ali pa kot polivko za vse vrste sladic, tudi kot preliv za sladolede.
Pripomočki za marmelado iz ringlojev:
- 6-8 kozarcev za vlaganje po 720 g
- palični mešalnik
- vsaj 6 l posoda za kuhanje
Sestavine za marmelado iz ringlojev
Za 6-8 kozarcev marmelade po 720 g:
- 5 kg svežih ringlojev
- 3,5 kg sladkorja
- 2 limoni
- 3 vrečke vaniljeva sladkorja
Kako pripravimo marmelado iz ringlojev
Ringloje najprej operemo in jim odstranimo peclje.
Oprane ringloje prerežemo na pol, odstranimo koščice in sadeže narežemo na krhlje.
Pripravljene ringloje damo v posodo za kuhanje in postavimo na štedilnik. Kuhamo na srednji temperaturi in vmes večkrat premešamo. Ko spustijo malo tekočine, jim takoj dodamo sladkor. Dobro premešamo in dodamo iztisnjen sok dveh limon. Nadaljujemo s kuhanjem in mešanjem marmelade vse dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
Ko se sladkor raztopi in marmelada spremeni v tekočino, premešamo in povečamo temperaturo kuhanja ter počakamo, da zavre. Zmanjšamo temperaturo kuhanja in v na pol pokritem loncu kuhamo približno uro in pol do dve uri, vmes ne pozabimo in občasno premešamo vsebino.
Čas kuhanja je odvisen od želene gostote marmelade. To pomeni, da kolikor želimo bolj gosto, kompaktno različico, jo moramo kuhati dlje časa. Gostoto lahko med kuhanjem preverimo tako, da na steklen ali keramičen krožnik damo žličko marmelade, počakamo minutko, da se ohladi in ocenimo gostoto in po potrebi še podaljšamo čas kuhanja.
Med tem, ko se marmelada kuha, pripravimo in dobro očistimo kozarce za vlaganje in oprane postavimo v pečico ter segrevamo na 120 °C za 15 minut.
Pred koncem kuhanja marmeladi dodamo še 3 vrečke vaniljevega sladkorja.
Lonec odstranimo z ognja in s pomočjo paličnega mešalnika na grobo spasiramo marmelado. S pomočjo zajemalke marmelado napolnimo v kozarce, ki smo jih pripravili.
Dobro zapremo pokrove in zaprte kozarce obrnemo na glavo za približno 2 minuti. Tako bomo v kozarcu naredili vakuum in podaljšali čas obstojnosti marmelade. Kozarce ponovno obrnemo na pravo stran in pokrijemo z brisačo ter pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Ohlajeno marmelado postavimo v temen in hladen prostor. Ringlojeva marmelada je pripravljena.
Dober tek! 🙂