Slivov džem
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi slivov džem, takšen, kot so ga nekoč pripravljale naše babice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem je to pravi recept za vas. Sledite temu receptu in si privoščite odličen slivov džem po tradicionalnem starem načinu, kot ga je nekoč kuhala tudi moja babica, brez uporabe želirnih sredstev. Priprava ni zahtevna.

Pripomočki za pripravo slivovega džema:

  • veliki 8 ali več litrski lonec s pokrovom
  • električni mikser
  • večja posoda za očiščene slive
  • manjša posoda za tehtanje sladkorja
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • tehtnica
  • 5 – 7 steklenih kozarcev za vlaganje volumna 700 ml s pokrovčki
  • štedilnik

Sestavine za pripravo slivovega džema

Za okoli 4,5 kg slivovega džema

  • 4 kg očiščenih sliv
  • 600 g sladkorja
  • 5 vrečk vanilijevega sladkorja

Postopek priprave slivovega džema:

Slive najprej operemo in jih prerežemo na polovico po dolžini ter jim odstranimo koščico. Štiri kilograme tako pripravljenih svežih sliv (tehtamo razkoščičene slive), stresemo v veliki lonec.

Odtehtamo sladkor in ga dodamo slivam in s kuhalnico premešamo sestavine med seboj. Ko so sestavine v loncu premešane in so lepo združene, lonec postavimo na štedilnik, namestimo pokrov in na zmernem ognju počakamo, da zavre. Med segrevanjem in kasneje tudi med kuhanjem sladkor in slive večkrat premešamo.

Ko sestavine s slivov džem zavrejo, zmanjšamo temperaturo na štedilniku, da bo vse skupaj lepo, počasi in nežno vrelo ter kuhamo dve uri in med tem časom večkrat premešamo sestavine, paziti moramo, da se džem ne prime.

Po poteku tega časa, v lonec dodamo še 5 vrečk vaniljevega sladkorja in nadaljujemo s kuhanjem še 30 minut.

Ko čas poteče, odstranimo lonec z ognja in sestavine zmiksamo z električnim mikserjem na srednji hitrosti. Slivov džem miksam 1 – 2 minute. Nikakor ne uporabljajte palčnega mešalnika ali podobnih naprav, ker bo v tem primeru naš džem bolj podoben marmeladi.

Ko smo sestavine zmiksali, vzamemo zajemalko in s pomočjo nje še vroč slivov džem napolnimo v očiščene in suhe kozarce.

Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in tako zaprte kozarce s slivovim džemom pustimo, da se počasi ohladijo na sobni temperaturi. Nato pa slivov džem shranimo v temnem in hladnem prostoru, v katerem počaka tudi dve leti in več, če ga prej ne porabimo.

Po odprtju ga hranimo v hladilniku, v katerem počaka vsaj tri mesece.

Tako, slivov džem je narejen, predlagam, da ga poskusite kot namaz na kruhu ali nadev za palačinke. Ali pa v kakšni sladici. Izbira je vaša. Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor