Slivov namaz z limono in rumom
Print Friendly, PDF & Email

Slivov namaz z limono in rumom je namaz odličnega sladko kislega okusa, ki po svoji teksturi spominja na marmelado in preliv za sladoled v enem. Zaradi dodanih sestavin, ruma, limone in vanilije je njegov okus prav poseben. Slivov namaz z limono in rumom lahko uporabimo kot namaz na kosu kruha, polivko za vse biskvite pri pripravi sladic ali polivko za sladolede.

Pripomočki za slivov namaz z limono in rumom

  • palični mešalnik
  • stekleni kozarci za vlaganje velikosti 670 g s pokrovčki

Sestavine za slivov namaz z limono in rumom

Za sedem 670 g kozarcev:

  • 3,5 kg svežih razkoščičenih sliv
  • 1 kg navadnega belega sladkorja
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • 1 dl ruma
  • 500 g limon
  • 4 vrečke vanilijevega sladkorja

Kako pripravimo slivov namaz z limono in rumom

Očiščene in razkoščičene slive stresemo v velik lonec in jim dodamo 1 kg navadnega sladkorja. Postavimo na štedilnik, premešamo in na srednje močnem ognju kuhamo približno 1 uro.

Med kuhanjem sestavine večkrat premešamo in po potrebi zmanjšamo ogenj.

Ko čas poteče, v lonec stresemo še 1 kg želirnega sladkorja, dobro premešamo in dodamo, vanilijev sladkor ter 1 dl ruma.

Sedaj  vzamemo 500 g limon in iztisnemo sok. Iztisnjen limonin sok dodamo ostalim sestavinam v loncu in kuhamo še 10 minut.

Po poteku tega časa vzamemo palični mešalnik in vse sestavine v loncu zmiksamo.

Čas kuhanja lahko tudi nekoliko podaljšamo v primeru, da imamo manj zrele sadže ali želimo nekoliko bolj gosto različico. Najbolje bo, da gostoto pripravljenega namaza preverite in sicer tako, da stresete eno čajno žličko namaza na manjši krožnik, počakate, da se malo ohladi in preverite gostoto.

Ko je namaz dovolj gost, ga odstranimo z ognja in si pripravimo steklene kozarce za vlaganje, ki morajo biti čisti, suhi in pred polnjenjem segreti v pečici na 80 °C.

Sedaj vzamemo zajemalko in napolnimo kozarce za vlaganje z še vročim slivovim namazom. Napolnjene kozarce nato dobro zapremo s pokrovi in jih pustimo na sobni temperaturi, zavite v kuhinjsko brisačo, da se postopoma ohladijo.

Ko je namaz ohlajen, ga pospravimo na hladen in temen prostor. Slivov namaz z limono in rumom je pripravljen.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor