Enostavna juha iz kumaric
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna juha iz kumaric je jed katere priprava je hitra, okus pa nebeško sladek. Lahko jo pripravite kot vmesni obrok, predjed ali glavno jed. Tekne tako topla, kot hladna. Najpomembneje pa je to, da pripravljena na takšen način spoštuje sestavine in blagodejno vpliva na zdravje.

Enostavna juha iz kumaric – pripomočki:

 • nož za lupljenje
 • nož za čiščenje
 • strgalo (ribež)
 • posoda za kuhanje
 • pripomoček za mešanje

Enostavna juha iz kumaric – sestavine:

 • 300 g naribanih kumaric (ena večja neočiščena 400 g kumarica)
 • 50 do 80 g  skute iz ne homogeniziranega mleka (lahko tudi jušna žlica domače skute)
 • 1 dl vode
 • sol po okusu
 • 2 do 4 jušne žlice mleka
 • 1 zrno česna
 • 1 vejica peteršilja
 • nekaj stebelc drobnjaka
 • 1 jušna žlica oljčnega olja (ali bučnega olja)

Količina je primerna za eno osebo, čas priprave 35 minut.

Enostavna juha iz kumaric – postopek priprave

Kumarice olupite, očistite semena in zelo na drobno naribate v posodo za kuhanje. Prilijete 1 dl vode in posolite po okusu.  Kuhate na tihem ognju toliko časa, da se meso kumaric zmehča (največ 15 minut).

Dodajte 2 do 4 jušne žlice ne homogeniziranega polnomastnega mleka, premešajte  in še vročo juho prelijte v servirni krožnik ali skodelico.  Po vrhu dodajte nasekljano zrno česna, nasekljano vejico peteršilja in 1 jušno žlico oljčnega olja. V posebno skodelico dajte skuto, tako si jo vsak jedec v juho lahko doda po lastnem okusu.  Juho rahlo premešajte in uživajte v polnem, prehransko uravnoteženem in  prijetno sladkem okusu enostavne juhe iz kumaric.

Pameten nasvet
Namesto oljčnega olja lahko dodate tudi domače bučno olje in po vrhu posipate pražena, zdrobljena bučna semena.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Narava nam ponuja neskončno število zdravih sestavin a kaj ko jih s pripravo pogosto uničimo. Tako je tudi s kumarami – najboljše so presne ali pripravljene z zelo malo kuhanja na nizki temperaturi in brez odvečnih dodatkov. Kumare vsebujejo kar 97 odstotkov vode v kateri so bogato raztopljeni minerali, ki imajo na naše telo blagodejen bazičen učinek (kalij, kalcij in magnezij). Velika vsebnost mikroelementa selena preprečuje nastajanje rakavih sprememb. Razmeroma veliko je tudi silicija kateremu pravijo tudi lepotni mineral saj ohranja lepe lase, kožo in nohte ter pospešuje čiščenje telesa. Kumare ne vsebujejo veliko vitaminov, največ jih je v lupini zato je pri mladih kumarah nikar ne lupite. Juha bo sicer nekoliko bolj zelena, vsebovala pa bo tudi več rudnin in vlaknin. Zaradi velike vsebnosti bazičnih elementov imajo kumare tudi veliko čistilno moč, pospešujejo izločanje vode in sečne kisline. Izboljšujejo prebavo in blagodejno vplivajo na jetra in žolčnik. Primerne so tudi za diabetike saj pomagajo uravnavati krvni sladkor in s tem razbremenijo žlezo slinavko. Juha pripravljena na takšen način ohranja bogate sestavine kumaric. Voda, ki jo spustijo kumarice je ostala v juhi, ki je bila pripravljena na nizki temperaturi. Za ohranjanje blagodejnih lastnosti začimb in olja so le ti dodani na koncu priprave jedi. Z dodatkom skute, ki je beljakovinsko živilo pa ima juha tudi nižji glikemični indeks, obrok je prehransko bolj uravnotežen in nasiti za daljše časovno obdobje. Tako pripravljena juha je zaradi čistilnih učinkov in nizke kalorične vrednosti primerna tudi za ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor