Enostavna juha iz kumaric je jed katere priprava je hitra, okus pa nebeško sladek. Lahko jo pripravite kot vmesni obrok, predjed ali glavno jed. Tekne tako topla, kot hladna. Najpomembneje pa je to, da pripravljena na takšen način spoštuje sestavine in blagodejno vpliva na zdravje.
Enostavna juha iz kumaric – pripomočki:
nož za lupljenje
nož za čiščenje
strgalo (ribež)
posoda za kuhanje
pripomoček za mešanje
Enostavna juha iz kumaric – sestavine:
300 g naribanih kumaric (ena večja neočiščena 400 g kumarica)
50 do 80 g skute iz ne homogeniziranega mleka (lahko tudi jušna žlica domače skute)
1 dl vode
sol po okusu
2 do 4 jušne žlice mleka
1 zrno česna
1 vejica peteršilja
nekaj stebelc drobnjaka
1 jušna žlica oljčnega olja (ali bučnega olja)
Količina je primerna za eno osebo, čas priprave 35 minut.
Enostavna juha iz kumaric – postopek priprave
Kumarice olupite, očistite semena in zelo na drobno naribate v posodo za kuhanje. Prilijete 1 dl vode in posolite po okusu. Kuhate na tihem ognju toliko časa, da se meso kumaric zmehča (največ 15 minut).
Dodajte 2 do 4 jušne žlice ne homogeniziranega polnomastnega mleka, premešajte in še vročo juho prelijte v servirni krožnik ali skodelico. Po vrhu dodajte nasekljano zrno česna, nasekljano vejico peteršilja in 1 jušno žlico oljčnega olja. V posebno skodelico dajte skuto, tako si jo vsak jedec v juho lahko doda po lastnem okusu. Juho rahlo premešajte in uživajte v polnem, prehransko uravnoteženem in prijetno sladkem okusu enostavne juhe iz kumaric.
Pameten nasvet
Namesto oljčnega olja lahko dodate tudi domače bučno olje in po vrhu posipate pražena, zdrobljena bučna semena.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Narava nam ponuja neskončno število zdravih sestavin a kaj ko jih s pripravo pogosto uničimo. Tako je tudi s kumarami – najboljše so presne ali pripravljene z zelo malo kuhanja na nizki temperaturi in brez odvečnih dodatkov. Kumare vsebujejo kar 97 odstotkov vode v kateri so bogato raztopljeni minerali, ki imajo na naše telo blagodejen bazičen učinek (kalij, kalcij in magnezij). Velika vsebnost mikroelementa selena preprečuje nastajanje rakavih sprememb. Razmeroma veliko je tudi silicija kateremu pravijo tudi lepotni mineral saj ohranja lepe lase, kožo in nohte ter pospešuje čiščenje telesa. Kumare ne vsebujejo veliko vitaminov, največ jih je v lupini zato je pri mladih kumarah nikar ne lupite. Juha bo sicer nekoliko bolj zelena, vsebovala pa bo tudi več rudnin in vlaknin. Zaradi velike vsebnosti bazičnih elementov imajo kumare tudi veliko čistilno moč, pospešujejo izločanje vode in sečne kisline. Izboljšujejo prebavo in blagodejno vplivajo na jetra in žolčnik. Primerne so tudi za diabetike saj pomagajo uravnavati krvni sladkor in s tem razbremenijo žlezo slinavko. Juha pripravljena na takšen način ohranja bogate sestavine kumaric. Voda, ki jo spustijo kumarice je ostala v juhi, ki je bila pripravljena na nizki temperaturi. Za ohranjanje blagodejnih lastnosti začimb in olja so le ti dodani na koncu priprave jedi. Z dodatkom skute, ki je beljakovinsko živilo pa ima juha tudi nižji glikemični indeks, obrok je prehransko bolj uravnotežen in nasiti za daljše časovno obdobje. Tako pripravljena juha je zaradi čistilnih učinkov in nizke kalorične vrednosti primerna tudi za ohranjanje zdrave telesne teže.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj uporabljamo piškotke, ki služijo shranjevanju in/ali dostopu do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam bo omogočilo obdelavo podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni ID-ji, na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere zmožnosti in funkcije.
Funkcionalni
Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.