Breskov kompot z meto in Limoncellom
Print Friendly, PDF & Email

Imate nekaj breskev in ne veste kako bi jih porabili? Pripravite lahko čudovit breskov kompot z meto in Limoncellom. Tako si lahko na preprost način shranimo breskve, ki jih nato pojemo kar same ali pa jih uporabimo za pripravo raznih sladic.

Breskov-kompot

Pripomočki za breskov kompot:

  • manjši lonec
  • večji lonec ali visoka ponev
  • kuhalnica
  • krpa
  • kozarci za shranjevanje
  • cedilo

Sestavine za 2 kozarca breskovega kompota:

  • cca. 7 breskev
  • 8 dl vode
  • 200 g sladkorja
  • 2 pesti mete
  • 1 limona
  • 5 žlic Limoncella

Postopek priprave breskovega kompota:

Breskve olupimo in narežemo na debelejše rezine ali koščke, kot nam je ljubše. Kozarca napolnimo z narezanimi breskvami do vrha.

Breskov-kompot-1

V manjši lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor, oprano meto ter iztisnjen sok limone.

Breskov-kompot-2

Med počasnim segrevanjem občasno premešamo in počakamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato kuhamo na srednji temperaturi še 5 minut, da meta izpusti vse svoje arome.

Dodamo Limoncello, premešamo in pokuhamo še 2 minuti.

Dobljen sirup nalijemo v kozarca z breskvami skozi cedilo. Napolnimo ju skoraj do roba.

Breskov-kompot-3

Kozarca zapremo. Na dno večjega lonca položimo krpo, nanjo pa oba kozarca. Prilijemo vodo, ki naj sega do dveh tretjih kozarcev.

Lonec postavimo na štedilnik in počakamo, da voda zavre, nato temperaturo malenkost zmanjšamo in kuhamo še 20 – 25 minut.

Breskov-kompot-4

Po končanem kuhanju, lonec umaknemo iz štedilnika ter pustimo kozarce v vodi, dokler se nekoliko ne ohladijo (približno 1 uro). Nato jih obrnemo in položimo “na glavo”, pokrijemo z brisačo in pustimo čez noč, da se popolnoma ohladijo.

In tako je naš breskov kompot z meto in Limoncellom pripravljen.

Prijetno sladkanje. 🙂

Breskov-kompot

Dodaj odgovor