Božične začimbe
Print Friendly, PDF & Email

Mmmmm … Obožujem čas, ko se bližajo božično-novoletni prazniki. Vsepovsod naokrog diši po kuhanem vinu, piškotih, poticah … Vse te dobrote pa nebi dišale tako omamno brez božičnih začimb. Pa si poglejmo nekaj božičnih začimb, ki jih najpogosteje uporabljamo v naših kuhinjah.

Božične-začimbe

Cimet

Božične-začimbe-2

Cimetovec je drevo, ki raste v jugovzhodni Aziji. Cimetovo skorjico kot jo poznamo mi, pridobivajo iz podlubja cimetovca. V naših kuhinjah uporabljamo tako cimetovo skorjico kot cimet v prahu. Cimetova skorjica je med drugim nepogrešljiva v kuhanem vinu, vloženem sadju ter kompotih. Cimet v prahu pa najpogosteje uporabljamo v sladicah, čeprav se poda tudi k mesnim jedem. Cimet pa ima tudi zdravilne učinke. Znano je, da uravnava krvni sladkor, znižuje holesterol ter deluje antibakterijsko.

Klinčki ali nageljnove žbice

Božične-začimbe-2

Klinčki so pravzaprav posušeni popki zimzelenega grmovja, ki raste v daljni Indoneziji. Tudi klinčki so nepogrešljivi v naši kuhinji. Cele klinčke med drugim uporabljamo, tako kot cimet, v kuhanem vinu, vloženem sadju ter kompotih. Mleti klinčki pa so nepogrešljivi v božičnih sladicah. Tudi klinčki imajo zdravilne učinke. Vsakodnevno žvečenje klinčkov naj bi pomagalo pri glavobolu, šumenju v glavi, skrbi za naše zobe in dlesni. Ženskam pa naj bi mleti klinčki v jedi, proti koncu nosečnosti, pomagali okrepiti mišice maternice. Prav tako je znano, da so klinčki močan analgetik, saj jih naravne metod zdravljenja priporočajo ob zobobolu.

Vanilija ali vanilja

Božične-začimbe-3Vanilija je začimba, ki jo pridobivamo iz orhideje vrste Vanilla planifolia. Strok vanilije, kot ga poznamo je plod enega oprašenega cveta. Ko strok oberejo je še zelen in takrat še nima izrazitega vonja. Značilno črno-rjavo barvo ter značilen vonj, strok dobi s sušenjem. V kuhinji uporabljamo strok vanilije, ekstrakt vanilije ter mlet strok vanilije. Vanilija je uporabna pri vseh vrstah sladic, uporabljamo jo tudi pri različnih napitkih ter likerjih.

Muškatni orešček

Božične-začimbe-4

Muškatni orešček je seme plodov, ki rastejo na drevesu, kateremu rečemo Muškatovec. Muškatni orešček je potrebno naribati tik pred uporabo, daj v nasprotnem primeru izgubi ves vonj. Uporabljamo ga pri peki različnih vrst peciva, prav tako pa tudi pri pripravi zelenjavnih, krompirjevih in drugih jedi. Muškatni orešček naj bi imel protibakterijski učinek, pomaga pri driski ter ko nas mučijo plini, …

Ingver

Božične-začimbe-2

Ingver je korenina trajnice, ki prihaja iz Indije. Pri kuhi uporabljamo svežo korenino ingverja ali mlet posušen ingver. Ingver ima tudi zdravilne učinke, med drugim je poživilo za krvni obtok, varuje pred okužbami dihal, pomirja kašelj, … Iz svežega ingverja lahko pripravimo različne napitke, posušen ingver pa pri različnih jedeh. Poznamo pa tudi kandiran ingver, v obliki bonbonov.

Kardamom

Božične-začimbe-6

Kardamom so semena plodov, ki rastejo na visokem grmičevju kardamomovcu. Kardamom naj bi pomagal izboljševati prebavo, krepiti imunski sistem, razstrupljati telo,… Kardamom lahko dodate različnim napitkom, sladkim jedem ali slanim jedem.

Opozorilo
Naj za konec še opozorim, da z začimbami ne gre pretiravati. Prevelike količine začimb imajo lahko za naše telo različne nezaželene stranske učinke.

Recepti jedi z božičnimi začimbami za hladne zimske dni, ki so lahko tudi odlično božično darilo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor