Čiščenje sušene polenovke (bakalarja)
Bi želeli pripraviti domačo jed iz sušene polenovke ali bakalarja, kot tej ribi rečejo v Dalmaciji. Najbolj zamudno je čiščenje, ki ga z dobro organizacijo in tehniko brez problema uredite doma. Rezultat pa bo veliko kvalitetnejša jed od tistih, ki vam jih že pripravljene ponujajo trgovci. Vsebovala pa bo tudi manj živilskih dodatkov (aditivov). Torej kako očistiti polenovko ali bakalar?
Čiščenje sušene polenovke (bakalarja) – pripomočki:
- rokavice
- nož
- vilice
- večji lonec s pokrovko
- posoda za shranjevanje s pokrovom
- zajemalka
Čiščenje sušene polenovke (bakalarja) – sestavine:
- sušena polenovka (bakalar)
- domače vejice začimb (timijan, bazilika, rožmarin, lovorov list)
- voda
Čiščenje sušene polenovke (bakalarja) – postopek priprave
V trgovini na oddelku z ribami poiščite suho polenovko ali bakalar. Ker je suha zelo trda jo naj z mesarsko žago prepolovijo kar v trgovini saj drugače doma ne bo šla v lonec. Doma jo odvijte iz folije v kateri je bila zavita. Oba kosa ribe položite v lonec, dodajte začimbe in ju prelijte z hladno vodo tako, da bosta v celoti prelita. Pokrijte posodo in postavite v hladen prostor ali kar na teraso, saj ima zelo močan vonj, ki pa se po kuhanju in čiščenju izgubi. Vodo menjajte enkrat na dan toliko dni, da se riba zmehča. Ker vam bo to početje vzelo najmanj šest dni ribo kupite vsaj teden dni pred želeno pripravo jedi.
Ko je riba zmehčana do te mere, da jo lahko zvijate je primerna za kuhanje. Dolijte svežo vodo in dodajte sveže začimbe. Kuhajte tako dolgo, da se prične koža odvajati od ribjega mesa in meso od kosti.
Nadenite si rokavice in kuhano ribo položite na desko. Najprej očistite kožo, nato pričnite z čiščenjem kosti. Delajte hitro, ko se riba ohladi jo boste čistili veliko težje.
Meso ribe razdrobite na kolikor je mogoče majhne kose in jih polagajte v posodo ter dolivajte vodo v kateri se je riba kuhala. Polenovka ima podobno strukturo mesa kot tuna zato drobljenje mesa ne bo težava.
Iz mesa polenovke lahko pripravite veliko okusnih jedi. Najbolj priljubljena je polenovka s krompirjem, ali bakalar na bjanko, kot tej jedi rečejo v Dalmaciji. Okusna je tudi kot paprikaš s polenovko v kombinaciji s koruzno polento ali kar kot hladni namaz.