Marmelada iz rdečega ribeza
Print Friendly, PDF & Email

Če imate radi marmelado, ki je sladko kislega okusa in še niste poskusili ribezove, vam svetujem, da jo naredite in uživate v njenem čudovitem okusu.

Marmelada iz rdečega ribeza je narejena zelo preprosto, brez uporabe želirnih sredstev. Iz naštetih sestavin bomo dobili nekaj več ko kilogram marmelade iz rdečega ribeza, ki jo lahko poleg mazanja na kruh, uporabimo tudi kot nadev za palačinke, premaz za torte in pite, nadev za krofe, buhtlje in druge sladice.

Pripomočki za pripravo marmelade iz rdečega ribeza:

  • 3 l lonec za kuhanje s pokrovom
  • večje cedilo
  • lesena kuhalnica
  • zajemalka
  • 2 velika steklena kozarca za vlaganje s pokrovi
  • tehtnica
  • multipraktik ali palični mešalnik (v kolikor želite marmelado brez koščkov sadja)

Sestavine marmelado iz rdečega ribeza

Za 1,3 kg marmelade:

  • 800 g sveže nabranih in očiščenih jagod rdečega ribeza
  • 680 g rjavega ali belega sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • sveže iztisnjen sok ene limone

Priprava marmelade iz rdečega ribeza

Sveže nabrane jagode ribeza, najprej dobro operemo in jih damo v večje cedilo, da se odcedijo ostanki vode. Odcejen ribez postavimo v tri ali več litrsko posodo, v katero dodamo odtehtan rjavi nerafinirani sladkor.

S pomočjo kuhalnice, dobro in natančno premešamo sladkor in ribez. Posodo postavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju, kuhamo v na pol pokriti posodi eno uro.

Med kuhanjem večkrat premešamo sestavine z leseno kuhalnico. Ko marmelada zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku, paziti moramo, da marmelada ne prekipi in, da pena, ki se naredi med kuhanjem, ne steče iz posode, po potrebi med kuhanjem lahko odkrijemo pokrov. Ko poteče ena ura kuhanja, ribezovi marmeladi dodamo še dve vrečki vanilijevega sladkorja in sok ene limone.

Po enakem postopku nadaljujemo z kuhanjem še 45 minut. Med kuhanjem marmelado večkrat premešamo.

Ko čas kuhanja poteče, še vročo marmelado s pomočjo zajemalke vlijemo v oprane in posušene steklene kozarce za vlaganje in jih s pokrovi dobro zapremo.

Marmelada iz rdečega ribeza je pripravljena, steklene kozarce pustimo na sobni temperaturi, da se popolnoma ohladijo, nato jih shranimo v hladen in temen prostor. Marmelado po odprtju hranimo v hladilniku.

V kolikor imate raje bolj kremasto marmelado in brez koščkov ribezovih jagod, jo lahko tudi zmiksate v multipraktiku ali spasirate s paličnim mešalnikom.  V tem primeru po poteku časa kuhanja, pustimo da se marmelada nekoliko ohladi, jo zmiksamo in vlijemo v pripravljene kozarce za vlaganje. Kozarce dobro zapremo in pustimo, da se popolnoma ohladijo nato pa jih shranimo v hladilnik.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor