Osvežilen avokadov namaz s čemažem in limeto
Pri nas doma je navada, da za vsako praznovanje ustvarimo popolnoma nov jedilnik in preizkusimo različne recepte, ki nam v tistem trenutku zapašejo. Tako je tudi nastal osvežilen avokadov namaz s čemažem in limeto, saj smo potrebovali nekaj posebnega in lahkega za predjed, po kateri bi se nam cedile sline. Namaz je zelo enostaven za pripravo in kar je najboljše je, da ni potrebno upoštevati vsakega grama posebej, ampak lahko vse skupaj zmešate po občutku.
Pripomočki za avokadov namaz s čemažem in limeto
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za avokadov namaz s čemažem in limeto
Za 6-8 oseb:
- 4 zreli srednji avokadi (cca. 600 g, oziroma po izbiri kakšno količino namaza želite)
- 2 limeti
- 1 jedilna žlica kisle smetane
- 1 šop čemaža (cca. 80 g)
- ščepec soli
- ščepec popra
- jedilna žlica olivnega olja
Priprava avokadovega namaza s čemažem in limeto
Šop svežega čemaža na drobno sesekljajte.
Avokade olupite, odstranite koščico in jih narežite na manjše kose in jih dajte v plastično posodo, v kateri boste delali namaz.
Dobro jih pretlačite z vilico.
Čez avokado naribajte dobro oprano lupinico skoraj dveh celih limet.
V drugo posodo iztisnite sok obeh limet ter ga 3/4 prilijte v avokado. Bolje, da začnete z manj, da ne bo namaz prekisel. Če si na koncu želite še več kislosti, lahko dodate še preostanek iztisnjenega soka.
Avokadu dodajte čemaž in kislo smetano (lahko tudi po občutku) ter dobro premešajte. Začinite s soljo, poprom in malo olivnega olja. Po želji lahko dodate tudi kanček čilija.
Narejen osvežilen avokadov namaz s čemažem in limeto lahko uporabite na več načinov. Zelo dobro se prileže kot namaz za na kruh ali tortilje, vanj lahko pomakate nacho ali čips, sama pa ga najraje uporabim za slastne bruskete.
Če ga ne porabite celega, lahko v hladilniku ostane v zaprti posodi le kakšen dan, saj zaradi svežine hitro začne oksidirati.