Toskanski kostanjev kruh
Print Friendly, PDF & Email

Naj vaša kuhinja zadiši po jeseni v vseh letnih časih. Pripravite si toskanski kostanjev kruh znan pod imenom Castagnaccio. Za pripravo ne potrebujemo kvasa. V resnici ta jed ni ne sladica in ne kruh, je nekaj vmes. Kaj je to vmes, presodite sami  in si pripravite toskanski kostanjev “kruh”.

toskanski-kostanjev-kruh-4

Pripomočki za toskanski kostanjev kruh:

  • majhen pekač za torto
  • pečica
  • merilni lonček ali skodelica
  • posoda
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica

Sestavine za toskanski kostanjev kruh:

  • 1/3 skodelice rozin
  • 1/2 skodelice tople vode ali belega vina
  • 1 skodelica kostanjeve moke
  • 1 skodelica vode
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 skodelice orehovih jedrc
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica pinij
  • 1 žlica rožmarina

Postopek priprave za toskanski kostanjev kruh:

Najprej prekrijemo rozine s toplo vodo ali vinom in jih pustimo namočene vsaj pol ure. Nato segrejemo pečico na 200°C. Medtem presejemo kostanjevo moko v srednje veliko posodo. Kostanjevo moko lahko kupimo v specializiranih trgovinah, ali pa si pripravimo kar sami domačo kostanjevo moko. Dodamo 1 skodelico vode in pomesimo testo. Primešamo 1 žlico olja, soli, sode bikarbone in sladkorja ter vse skupaj pustimo počivati 15 minut.

toskanski-kostanjev-kruh-1

Po 15 minutah naj bi bilo testo zelo lepljivo, če je pregosto dodamo še kakšno žlico vode. Nato ožamemo rozine in jih pomešamo v testo skupaj z orehi. Z oljem premažemo pekač, ki ga za 3 minute postavimo v pečico, da se olje segreje. S segretim oljem premažemo dno in strani pekača. V pekač postavimo testo, ki ga poravnamo in posujemo s pinjolami in rožmarinom (svež se poda kruhu še bolje kot sušen). Testo naj ne bo debelejše od 4 cm.

toskanski-kostanjev-kruh-2

Pečemo 25-30 minut, da se vrh in robovi lepo rjavo zapečejo. Preverimo lahko z leseno palčko, če se testo še lepi na palčko, pustimo peči še nekaj minut. Ko je kruh pečen, ga pustimo 15 minut na rešeti, da se ohladi. Preden kruh vzamemo iz pekača, robove odmaknemo z nožem ali lopatico. Serviramo lahko toplega ali ohlajenega na sobni temperaturi. Če ga shranimo v nepredušno vrečo ali posodo, ga lahko hranimo dva dni pri sobni temperaturi. Dober tek!

toskanski-kostanjev-kruh-3

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Dodaj odgovor