Domača kostanjeva moka
Print Friendly, PDF & Email

Jesen počasi vstopa v zadnji mesec. Če vam je preostalo v košarah še kaj kostanja in ne veste, kako bi ga porabili, si lahko pripravite domačo kostanjevo moko. Tako kostanj ne boste uživali le kot cel plod, ampak boste lahko s kostanjevo moko, bogato s kalijem, popestrili tudi vaše druge jedi.

domaca-kostanjeva-moka-1

Kot vsi izdelki iz kostanja sodi tudi kostanjeva moka med dražja živila na trgovinskih policah, pa še težko jo je najti v trgovinah. Na srečo jo lahko zelo poceni pripravimo doma, a le pazljivo pri lupljenju z nožem, da ne bo poškodb.

domaca-kostanjeva-moka-2

Kostanjeva moka ne vsebuje glutena, zato jo lahko v svojih obrokih uporabijo tudi tisti, ki so občutljivi ali alergični na gluten. Če jo želite le delno vključiti v svoje priljubljene recepte za kruh, samo nadomestiti 20 odstotkov običajne moke s kostanjevo moko. Lahko pa se odločite za spremembo in si pripravite odličen kostanjev kruh. Kostanjevo moko lahko uporabite tudi za zgoščevanje omak.

Kako se lotimo priprave domače kostanjeve moke?

Najprej zarežemo kostanj in ga pečemo na 180°C približno 30 minut. Nato ga olupimo in grobo sesekljamo. Vrnemo ga v pečico in pri nizki toploti približno 70°C sušimo nekaj ur.

domaca-kostanjeva-moka-3

Na koncu ga z električnim mešalnikom zmeljemo in presejemo skozi drobno sito, da odstranimo grudice in večje delce. Postopek mletja večkrat ponovimo, da dosežemo večji izkoristek. Večji delci, ki ostanejo, se lahko uporabijo kot drobtine ali zdrob.

domaca-kostanjeva-moka-6

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor