Pirin kruh iz kruhomata
Print Friendly, PDF & Email

Čeprav menim, da ga ni čez kruh, ki ga zamesimo z rokami, mi kruhomat vseeno kdaj pa kdaj pride prav in kruh spečem v njem.

Pirin kruh iz kruhomata po tem receptu je mešanica pirine bele in polnozrnate moke, po želji z dodatki semen (bučna, sončnična, chia, lanena, sezam, …) ali celo pražene čebule (takšen nam je zelo všeč).
Lahko uporabite tudi samo belo pirino moko. Je enostavno pripravljen, v enem koraku, vse ostalo opravi namesto nas kruhomat, kljub temu pa je kruh okusen in sredica mehka, zapečenost skorje pa uravnavamo sami z nastavitvami kruhomata. In kar je najpomembnejše, kljub uporabi aparata za peko kruha, imamo dišeč, okusen domač kruh.

Pirin kruh iz kruhomata

Pripomočki za pirin kruh iz kruhomata

  • kruhomat
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za pirin kruh iz kruhomata

Za cca. 800 g kruha:

  • 400 g pirine bele moke
  • 100 g pirine polnozrnate moke
  • 300 ml vode
  • 2-3 žlice olja (olivnega)
  • 1 zavoj suhega kvasa (7 g)
  • 10 g soli (1 čajna žlička)
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 2-3 žlice semen za kruh (po želji, lahko izpustite) ali prepražene čebule

Priprava pirinega kruha iz kruhomata

V posodo kruhomata najprej odmerimo vodo, dodamo olivno olje. Odmerimo 400 g pirine bele in 100 g pirine polnozrnate moke in ju vsujemo čez tekočino v posodi kruhomata. Dodamo suh kvas, sol in sladkor. Po želji dodamo še semena ali pa praženo čebulo (jaz uporabim kar kupljeno, že prepraženo čebulo, v tem primeru dodam tudi malo manj soli).

Tako, sedaj le še nastavimo kruhomat, pri tem upoštevajte navodila vašega kruhomata in nastavimo na normalno peko (pri meni je to program 1), nastavimo še težo (1 kg) in kako zapečeno skorjo želimo (jaz sem izbrala srednje) in vklopimo aparat za peko kruha.

Pirin kruh iz kruhomata

Ko je kruh pečen, izklopimo kruhomat in previdno, s pomočjo rokavice za prijemanje pekača, izvlečemo posodo (pekač) iz kruhomata, nato pa kruh še nekaj minut pustimo v pekaču, šele tedaj ga stresemo iz njega. S pripomočkom, ki smo ga dobili poleg kruhomata izvlečemo še gnetilke in pirin kruh zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in položimo na rešetko za ohlajanje.

V primeru, da vas luknje od gnetilk motijo, jih lahko v samem procesu, pred peko izvlečete iz testa (glejte navodila kruhomata).

Pirin kruh iz kruhomata

Ohlajenega razrežemo in postrežemo.

Pirin kruh iz kruhomata

 

Naj tekne!

Poskusite tudi ajdov kruh iz kruhomata.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor