Zelenjavna krompirjeva musaka
Krompir je v slovenski kulinariki zelo velikokrat pripravljen na mnoge načine. Ena izmed takšnih jedi je tudi krompirjeva musaka, ki jo največkrat pripravljamo z mletim mesom. Če bi si radi pripravili brezmesno različico je zelenjavna krompirjeva musaka prava stvar.
Zelenjavna krompirjeva musaka – pripomočki:
- kuhinjska deska
- nož
- lupilec
- večja skleda
- lonček
- merilni vrč
- 2 čajni žlički
- ribežen
- vilica
- žlica
- čopič za peko
- vok
- kuhalnica
- cedilo
- pekač
Zelenjavna krompirjeva musaka – sestavine:
(za 5 oseb)
- 5 večjih krompirjev
- 1 por
- 1 bučka
- 1 paprika
- 1 šalotka
- 1 jajce
- 25 g kokosove masti
- 250 g mocarele
- 1/2 zelenjavne kocke
- 300 ml vode
- 200 ml sladke smetane
- sol
- poper
- sladka rdeča paprika
- muškatni orešček
- začinka
- olje
Zelenjavna krompirjeva musaka – postopek
Por operemo, očistimo in ga narežemo na manjše koščke, šalotko olupimo in sesekljamo. Krompir olupimo in ga narežemo na večje kocke, ki jih damo v skledo in jih prekrijemo z mrzlo vodo.
1/2 zelenjavne kocke raztopimo v topli vodi, bučko olupimo, po potrebi odstranimo semena, naribamo in solimo.
Papriko operemo, očistimo semena in narežemo na manjše koščke, jajce razžvrkljamo in mu dodamo 1/2 čajne žličke začinke, mocarelo naribamo.
Vok segrejemo na ognju in vanj damo kokosovo mast, da se raztopi. Na raztopljeni maščobi prepražimo šalotko. Krompir odcedimo, ga dodamo šalotki, solimo in popramo ter pražimo približno 3 minute. Med praženjem krompir večkrat premešamo. Zalijemo ga z zelenjavno osnovo, po potrebi tudi z vodo, da je krompir popolnoma prekrit.
Krompir začinimo z muškatnim oreščkom in sladko rdečo papriko ter mu dodamo zelenjavo. Vse skupaj kuhamo toliko časa, dokler krompir ni mehak (približno 15 minut). Po potrebi še dolijemo vodo, saj morajo biti vse sestavine prekrite s tekočino. Med kuhanjem vse skupaj večkrat premešamo.
Pekač premažemo z oljem in vanj damo skuhan krompir z zelenjavo.
Razžvrkljanemu jajcu primešamo sladko smetano in vse skupaj prelijemo po krompirju z zelenjavo ter prekrijemo z mocarelo.
Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Zelenjavno krompirjevo musako pečemo toliko časa, dokler sir po vrhu ni lepo zapečen.
Naj vam tekne!