Zelenjavna krompirjeva musaka
Print Friendly, PDF & Email

Krompir je v slovenski kulinariki zelo velikokrat pripravljen na mnoge načine. Ena izmed takšnih jedi je tudi krompirjeva musaka, ki jo največkrat pripravljamo z mletim mesom. Če bi si radi pripravili brezmesno različico je zelenjavna krompirjeva musaka prava stvar.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Zelenjavna krompirjeva musaka – pripomočki:

  • kuhinjska deska
  • nož
  • lupilec
  • večja skleda
  • lonček
  • merilni vrč
  • 2 čajni žlički
  • ribežen
  • vilica
  • žlica
  • čopič za peko
  • vok
  • kuhalnica
  • cedilo
  • pekač

Zelenjavna krompirjeva musaka – sestavine:

(za 5 oseb)

  • 5 večjih krompirjev                                                                                 Zelenjavna krompirjeva musaka
  • 1 por
  • 1 bučka
  • 1 paprika
  • 1 šalotka
  • 1 jajce
  • 25 g kokosove masti
  • 250 g mocarele
  • 1/2 zelenjavne kocke
  • 300 ml vode
  • 200 ml sladke smetane
  • sol
  • poper
  • sladka rdeča paprika
  • muškatni orešček
  • začinka
  • olje

Zelenjavna krompirjeva musaka – postopek

Por operemo, očistimo in ga narežemo na manjše koščke, šalotko olupimo in sesekljamo. Krompir olupimo in ga narežemo na večje kocke, ki jih damo v skledo in jih prekrijemo z mrzlo vodo.

1/2 zelenjavne kocke raztopimo v topli vodi, bučko olupimo, po potrebi odstranimo semena, naribamo in solimo.

Papriko operemo, očistimo semena in narežemo na manjše koščke, jajce razžvrkljamo in mu dodamo 1/2 čajne žličke začinke, mocarelo naribamo.

Vok segrejemo na ognju in vanj damo kokosovo mast, da se raztopi. Na raztopljeni maščobi prepražimo šalotko. Krompir odcedimo, ga dodamo šalotki, solimo in popramo ter pražimo približno 3 minute. Med praženjem krompir večkrat premešamo. Zalijemo ga z zelenjavno osnovo, po potrebi tudi z vodo, da je krompir popolnoma prekrit.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Krompir začinimo z muškatnim oreščkom in sladko rdečo papriko ter mu dodamo zelenjavo. Vse skupaj kuhamo toliko časa, dokler krompir ni mehak (približno 15 minut). Po potrebi še dolijemo vodo, saj morajo biti vse sestavine prekrite s tekočino. Med kuhanjem vse skupaj večkrat premešamo.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Pekač premažemo z oljem in vanj damo skuhan krompir z zelenjavo.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Razžvrkljanemu jajcu primešamo sladko smetano in vse skupaj prelijemo po krompirju z zelenjavo ter prekrijemo z mocarelo.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Zelenjavno krompirjevo musako pečemo toliko časa, dokler sir po vrhu ni lepo zapečen.

Nasvet
Pri zelenjavni krompirjevi musaki je osnova krompir, zelenjavo pa lahko dodajamo po svojem okusu. Tisti ki ne morejo brez mesa, lahko poleg zelenjave uporabijo še meso, ali pa zelenjavno krompirjevo musako postrežemo kot prilogo različnim zrezkom.

Zelenjavna krompirjeva musaka

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.6]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor