Zapečeni polnozrnati rezanci
Po mojem mnenju so redki posamezniki, ki ne bi imeli radi testenin. Sama jih redno uporabljam v svoji kuhinji in najraje imam polnozrnate rezance. Na splošno imam rada polnozrnate testenine in jih rada pripravljam na različne načine. V današnjem receptu bom predstavila zapečene polnozrnate rezance.
Zapečeni polnozrnati rezanci – pripomočki
- Kuhinjska tehtnica,
- večji lonec s pokrovko,
- vilica,
- cedilo,
- nožek,
- kuhinjska deska,
- nož,
- manjša skleda,
- 2 manjši kozici,
- 2 kuhalnici,
- pekač,
- čajna žlička.
Zapečeni polnozrnati rezanci – sestavine:
(za 3 osebe)
- 150 g polnozrnatih rezancev,
- sol,
- 3 g in 10 g masla,
- 150 g gob (zamrznjene ali sveže),
- 1 bučka,
- poper,
- mleko,
- moka,
- muškatni orešček.
Zapečeni polnozrnati rezanci – postopek:
Na ogenj pristavimo večji lonec z vodo, kjer bomo skuhali polnozrnate rezance. Vodo solimo s približno tremi čajnimi žličkami soli in lonec pokrijemo s pokrovko, da voda čim prej zavre.
Med tem časom stehtamo rezance (priporočljivo je, da rezance zdrobimo) in zrežemo gobe in bučke.
V manjši kozici raztopimo maslo (3 g), dodamo bučke in gobe ter solimo in popramo. Po potrebi dolijemo malo vode in dušimo toliko časa, dokler vsa voda ne povre in se sestavine omehčajo.
Ko voda zavre vanjo damo rezance in jih premešamo z vilico, da se rezanci ne zalepijo skupaj. Kuhamo jih v nepokritem loncu toliko časa, kolikor piše na embalaži (al dente).
Začnemo pripravljati bešamel omako tako, da v drugo manjšo kozico damo maslo (10 g) in ko se raztopi mu dodamo toliko moke, da vpije vso raztopljeno maslo.
Ogenj znižamo in začnemo dodajati mleko ter ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Ko dobimo gladko zmes zopet zvišamo ogenj, dodamo sol in muškatni orešček, dobro premešamo in odstavimo z ognja.
Kuhane rezance odcedimo in jim primešamo gobe z bučkami in bešamel omako. Če so rezanci kuhani pred gobami z bučkami in omako jim dodamo malo masla ter premešamo, da se ne zalepijo skupaj.
Pekač namažemo z maslom in vanj damo polnozrnate rezance.
Pekač damo v mrzlo pečico, jo nastavimo na 180 stopinj Celzija ter rezance pečemo približno pol ure. Zapečene polnozrnate rezance vzamemo in pečice in pustimo, da se malo ohladijo ter nato postrežemo.
Zapečene polnozrnate rezance lahko jemo kot samostojno jed ali kot prilogo različnim zrezkom. Recept seveda lahko predelamo po svojem okusu in uporabimo druge testenine in zelenjavo. Pred peko lahko po vrhu potresemo tudi nariban sir.
Naj vam tekne!