Zapečeni polnozrnati rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Po mojem mnenju so redki posamezniki, ki ne bi imeli radi testenin. Sama jih redno uporabljam v svoji kuhinji in najraje imam polnozrnate rezance. Na splošno imam rada polnozrnate testenine in jih rada pripravljam na različne načine. V današnjem receptu bom predstavila zapečene polnozrnate rezance.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Zapečeni polnozrnati rezanci in piščančji file.

 

Zapečeni polnozrnati rezanci – pripomočki

Zapečeni polnozrnati rezanci
Pripomočki za zapečene polnozrnate rezance.
  • Kuhinjska tehtnica,
  • večji lonec s pokrovko,
  • vilica,
  • cedilo,
  • nožek,
  • kuhinjska deska,
  • nož,
  • manjša skleda,
  • 2 manjši kozici,
  • 2 kuhalnici,
  • pekač,
  • čajna žlička.

 

Zapečeni polnozrnati rezanci – sestavine:

Sestavine za zapečene polnozrnate rezance.
Sestavine za zapečene polnozrnate rezance.

(za 3 osebe)

  • 150 g polnozrnatih rezancev,
  • sol,
  • 3 g in 10 g masla,
  • 150 g gob (zamrznjene ali sveže),
  • 1 bučka,
  • poper,
  • mleko,
  • moka,
  • muškatni orešček.

 

 

Zapečeni polnozrnati rezanci – postopek:

Na ogenj pristavimo večji lonec z vodo, kjer bomo skuhali polnozrnate rezance. Vodo solimo s približno tremi čajnimi žličkami soli in lonec pokrijemo s pokrovko, da voda čim prej zavre.

Med tem časom stehtamo rezance (priporočljivo je, da rezance zdrobimo) in zrežemo gobe in bučke.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Rezanje gob.

V manjši kozici raztopimo maslo (3 g), dodamo bučke in gobe ter solimo in popramo. Po potrebi dolijemo malo vode in dušimo toliko časa, dokler vsa voda ne povre in se sestavine omehčajo.

Ko voda zavre vanjo damo rezance in jih premešamo z vilico, da se rezanci ne zalepijo skupaj. Kuhamo jih v nepokritem loncu toliko časa, kolikor piše na embalaži (al dente).

Zapečeni polnozrnati rezanci
Kuhanje rezancev in dušenje bučk ter gob.

Začnemo pripravljati bešamel omako tako, da v drugo manjšo kozico damo maslo (10 g) in ko se raztopi mu dodamo toliko moke, da vpije vso raztopljeno maslo.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Dodajanje moke maslu za bešamel omako.

Ogenj znižamo in začnemo dodajati mleko ter ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Ko dobimo gladko zmes zopet zvišamo ogenj, dodamo sol in muškatni orešček, dobro premešamo in odstavimo z ognja.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Bešamel omaka.

Kuhane rezance odcedimo in jim primešamo gobe z bučkami in bešamel omako. Če so rezanci kuhani pred gobami z bučkami in omako jim dodamo malo masla ter premešamo, da se ne zalepijo skupaj.

Pekač namažemo z maslom in vanj damo polnozrnate rezance.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Polnozrnati rezanci v pekaču.

Pekač damo v mrzlo pečico, jo nastavimo na 180 stopinj Celzija ter rezance pečemo približno pol ure. Zapečene polnozrnate rezance vzamemo in pečice in pustimo, da se malo ohladijo ter nato postrežemo.

Zapečeni polnozrnati rezanci
Zapečeni polnozrnati rezanci.

Zapečene polnozrnate rezance lahko jemo kot samostojno jed ali kot prilogo različnim zrezkom. Recept seveda lahko predelamo po svojem okusu in uporabimo druge testenine in zelenjavo. Pred peko lahko po vrhu potresemo tudi nariban sir.

 

 

Naj vam tekne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor