Zapečena jajca z zelenjavo
Zapečena jajca z zelenjavo najlažje pripravimo poleti, ko je paprik, paradižnikov in bučk na pretek. To so tudi glavne sestavine, ki predstavljajo zelenjavno podlago jajcem. Jed je lahka in tako primerna za večerjo. Aromatiziramo jo z inčuni in pestom Genovese. Zelenjavo preprosto prepražimo, ubijemo jajca in zapečemo v pečici.
Pripomočki za pripravo zapečenih jajc z zelenjavo
- ognjevarna ponev, pekač
Sestavine za pripravo zapečenih jajc z zelenjavo
za 3 osebe
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula (100 g -120 g)
- 150 paprike
- 500 g zrelega paradižnika
- 500 bučk
- 5 slanih filetov inčunov
- 1 velika žlica pesta Genovese (z baziliko)
- 60 g parmezana
- 3 jajca
- sol
- poper
- sladka rdeča paprika
Postopek priprave zapečenih jajc z zelenjavo
Najprej si pripravimo sestavine. Čebulo drobno nasekljamo. Papriko, bučke in paradižnike operemo in nakockamo. Na kuhalno ploščo pristavimo ponev in vanjo nalijemo tri žlice olja. Olje segrejemo in nanj stresemo nasekljano čebulo. Pražimo nekaj minut. Dodamo paradižnik.
Nekajkrat premešamo in dodamo še papriko in bučke. Zelenjavo pražimo na zmernem ognju 6-8 minut. Po tem času dodamo narezane slane filete inčunov in žlico pesta. Nato zmerno solimo, popramo in dodamo sladko papriko. Po želji lahko dodamo tudi malo čilija. Nekajkrat še premešamo, da se jed dobro osoli, nato odstavimo.
Pripravimo si ognjevarno ponev in jo rahlo namastimo. Vanjo stresemo prepraženo zelenjavo. Z manjšo zajemalko naredimo v zelenjavo tri vdolbinice in v vsako ubijemo jajce. Potresemo z naribanim parmezanom, kot prikazuje spodnja fotografija.
Pečico ogrejemo na 190 stopinj in v ogreto, na vrhnjo rešetko, položimo ponev. Pečemo 15-16 minut. Če vam uspe, da so jajca še malenkost tekoča, bo super. Naj tekne!