Veganski ragu iz belega fižola
Veganski ragu iz belega fižola je nasitna, enostavno pripravljena jed, primerna za večerjo, čeprav ni čisto nič narobe, tudi če si ga pripravimo za kosilo. Glavna sestavina raguja je cannellini fižol – kremast fižol blagega okusa. Okuse v raguju odlično zaokroži mešanica zanimivih sestavin, ki se pretvarja, da je parmezan. Ali in v kolikšni meri ji to uspeva, pa presodite sami.
Veganski ragu iz belega fižola – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Veganski ragu iz belega fižola – sestavine:
- 650 – 700 g kuhanega cannellini fižola
- 2 korenja (skupaj cca. 180 g še neočiščenega)
- 350 g čebule
- 5 strokov česna
- 800 g paradižnika v koščkih
- 1 zvrhana čajna žlička suhega timijana
- 1 čajna žlička dimljene ali navadne rdeče paprike
- 2-3 čajne žličke suhe začimbne mešanice (lahko tudi polovico zelenjavne jušne kocke)
- ščep popra
- sol po okusu
Za posip:
- 4 jedilne žlice mletih mandljev (cca. 30 g)
- 2 jedilni žlici kvasnih kosmičev (cca. 7 g)
- 0,5 čajne žličke čebule v prahu oz. po okusu
Veganski ragu iz belega fižola – priprava:
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, prav tako česen. Korenje olupimo in narežemo na tanjše kolobarje. Lahko ga tudi naribamo na ribežnu na velikih luknjah. Na olju na srednje visoki temperaturi prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo drobno nasekljan česen in pražimo 1 minuto. Dodamo na tanke kolobarje narezano korenje in pražimo še dodatno minuto. Nato dodamo kuhan cannellini fižol. Če uporabimo konzerviranega, ga predhodno odcedimo. Dodamo še paradižnik v koščkih, dimljeno mleto rdečo papriko, poper in suho začimbno mešanico. Zalijemo s pol litra vode in premešamo. Počakamo, da zavre.
Ko ragu zavre, ga na srednje visoki temperaturi kuhamo 20-30 minut oz. toliko časa, da se korenje zmehča in da se okusi povežejo med seboj. Ragu pogosto premešamo, ker je gost in se rad prime na dno posode. Ragu mora biti bolj gost. Če se zdi, da je vendarle preveč, ga lahko zalijemo še z malo vode.
Približno 10 minut pred koncem kuhanja dodamo še zvrhano čajno žličko posušenega timijana in po potrebi ragu še dosolimo. Premešamo in počakamo, da se skuha do konca.
Medtem ko se ragu kuha, v manjšo skledo odmerimo vse sestavine za posip, se pravi: mlete mandlje, kvasne kosmiče in čebulo v prahu, ter temeljito premešamo. Posip posujemo po raguju tik preden ga postrežemo.
Ragu iz belega fižola postrežemo s kosom kruha.
Mogoče vam bo všeč tudi:
Veganska tikka masala s čičeriko
Uživajte v okusih!