Veganska tikka masala s čičeriko
Vegansko tikka masalo s čičeriko odlikujeta kremasta omaka in preprostost priprave. Skrivnost dobre tikka masale je v uporabljenih začimbah. Super je, ker jo lahko pripravimo na zalogo. Skuhamo lahko večjo količino tikka masale in razdelimo na porcije. Brez problema počaka par dni v hladilniku. Lahko jo shranimo tudi v zamrzovalniku.
Veganska tikka masala s čičeriko – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Veganska tikka masala s čičeriko – sestavine:
(za 4 osebe)
- 400 g paradižnika v koščkih ali pasiranega paradižnika
- 400 ml kokosovega mleka
- 400 g kuhane čičerike
- 1 večja čebula
- olje
- 4 stroke česna
- 5 cm svežega ingverja (ali približno pol čajne žličke suhega)
- 1 jedilna žlica mletega koriandra
- 1 čajna žlička mlete orientalske kumine
- 1 zvrhana čajna žlička mlete kurkume
- 1 zvrhana čajna žlička garam masale
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- ščep popra
- sol po okusu
Če želite pripraviti večjo količino tikka masale, ki bo zadostovala za več obrokov, sestavine v receptu enostavno podvojite.
Veganska tikka masala s čičeriko – priprava:
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen in ingver (če uporabimo svežega) olupimo. Česen drobno nasekljamo ali stisnemo s stiskačem za česen. Ingver nastrgamo na ribežnu z drobnimi luknjicami.
Na segretem olju prepražimo čebulo. Dovolj je, da postekleni, čeprav jo sama sicer raje prepražim do zlato-rjave barve, ker odlično prispeva k okusu tikka masale. Poskusite obe varianti in izberite tisto, ki se vam zdi bolj okusna. Prepraženi čebuli dodamo nasekljan česen in nariban svež ingver in na hitro prepražimo. Dodamo suhe začimbe: koriander, orientalsko kumino, garam masalo, kurkumo in poper. Če namesto svežega uporabimo suhi ingver, dodamo tudi tega. Premešamo in res na hitro popražimo. Pazimo, da ne zažgemo začimb!
Dodamo čičeriko. Če uporabimo čičeriko iz konzerve, prej odcedimo vodo. Dodamo še paradižnikov koncentrat, paradižnik v koščkih in kokosovo mleko. Posolimo. Temeljito premešamo in počakamo, da zavre. Temperatura naj ne bo previsoka, ker se nam v nasprotnem primeru čičerika lahko prime na dno posode. Večkrat premešamo. Ko vse skupaj zavre, kuhamo še 15 minut na srednje visoki temperaturi. Občasno premešamo.
Poleg tikka masale lahko postrežemo basmati riž, kvinojo ali kos kruha.
Še več idej za jedi iz čičerike:
Bučke s čičeriko v omaki iz svežega paradižnika
Čičerika s paradižnikom in začimbami
Uživajte v okusih!