Skutni svaljki
Vam v hladilniku ostaja skuta in ne veste, kako bi jo porabili? Ne veste, kakšno prilogo bi postregli poleg različnih zrezkov v omaki? Za vas imam hiter in enostaven recept, ki bo rešil obe zagati. Kdor obožuje njoke in svaljke bo prav zagotovo preizkusil recept za skutne svaljke.
Skutni svaljki – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- 2 vilici
- manjša skledica
- večja skleda
- večji lonec s pokrovko
- cedilo
Skutni svaljki – sestavine:
(za 4 osebe)
- 500 g skute
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- začinka
- sol
Skutni svaljki – postopek
V manjši skledici razžvrkljamo jajce, ki mu dodamo ščepec začinke. V večjo skledo damo skuto in jo z vilico razdrobimo.
Skuti dodamo razžvrkljano jajce in premešamo. Dodamo še ostro moko, solimo po okusu in nato maso najprej zelo dobro premešamo z vilico, nato pa z rokami zgnetemo v testo.
Na ogenj pristavimo večji lonec z vodo, ki jo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko, da voda čimprej zavre. Ko le-ta zavre začnemo vanjo dajati skutne svaljke, ki jih z mokrimi rokami delamo sproti tako, da s prsti odtrgamo košček testa ter jih med dlanmi oblikujemo v svaljke.
Skutni svaljki so kuhani, ko priplavajo na vrh.
Kuhane skutne svaljke odcedimo in postrežemo.