Štruklji z jajčnim in skutnim nadevom
Štruklji z jajčnim in skutnim nadevom so samo ena izmed mnogih možnih prilog k mesu. Lahko jih seveda pripravljamo tudi samostojno. Pri pripravi sem uporabila moko enozrnice. Lahko je pa to čisto navadna bela, pšenična moka. Nadev pa je sestavljen iz pečenih jajc, skute in margarine. Namesto margarine lahko uporabimo maslo.
Pripomočki za pripravo štrukljev z jajčnim in skutnim nadevom
- primerna posoda za kuhanje
Sestavine za pripravo štrukljev z jajčnim in skutnim nadevom
za 4 osebe
za testo
- 230 g moke enozrnice
- ščep soli
- 20 g kvasa
- 1 jajce
- 30 g margarine
- 1,4 dl mleka
za nadev
- 20 g masla
- 3 jajca
- sol
- 120 g skute
- 50 g margarine
- 1 žlica drobtin
Postopek priprave štrukljev z jajčnim in skutnim nadevom
Postopek priprave štrukljev z jajčnim in skutnim nadevom pričnemo tako, da naredimo testo. V primerno skledo odmerimo moko, sol in naredimo jamico. Mleko segrejemo do mlačnega in ga nekaj nalijemo v jamico v moki. Dodamo nadrobljen kvas. Počakamo, da se kvas aktivira. Dodamo jajce, stopljeno margarino in preostalo mleko.
Vgnetemo mehko testo. Če pripravljate štruklje iz navadne, pšenične moke, bo testo potrebovalo nekaj manj mleka. Testo prestavimo v pomokano posodo, pokrijemo in pustimo na toplem 45 minut, da vzhaja.
Medtem časom si pripravimo nadev za štruklje z jajčnim in skutnim nadevom. V ponvi raztopimo maslo in spečemo jajca. Jajca med pečenjem mešamo. Solimo in odstavimo iz kuhalne plošče. Ko se nekoliko ohladijo, dodamo skuto, stopljeno margarino in žlico krušnih drobtin. Dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo na 0,5 cm debeline na pomokani površini. Položimo ga na peki papir in premažemo z nadevom. Zavijemo ga kar s pomočjo peki papirja, bolj na ohlapno, saj bo štrukelj še vzhajal. Vzhajamo ga 30 minut.
Pripravimo si posodo za kuhanje štrukljev. Postavimo zavitek na rešetko v posodi, katere dno smo prekrili z vodo in postavimo na kuhalno ploščo. Kuhamo na zmernem ognju 30 minut. Vročega odvijemo in lahko kar narežemo.
Jaz sem štruklje z jajčnim in skutnim nadevom postregla z zorjenim govejim vratom. Priloga so sicer lahko kateremukoli mesu, narejenemu z omako. Ker jih je nekaj ostalo, sem jih naslednji dan prelila z na maslu prepraženimi krušnimi drobtinicami. Tudi zelo dobro. Naj tekne!