Sataraš
Še nekaj za ljubitelje zelenjavnih jedi. Ni lepšega, ko iz lastnega vrta prinesem sveže bučke, paradižnik in papriko. Takrat naredim sataraš po maminem receptu. A tudi pozimi se mi sataraš velikokrat zalušta, pa grem do trgovine v nabavo. Jed je lahka in okusna, recept je za 5 oseb.
Sataraš – pripomočki:
- globlja ponev ali vok za praženje zelenjave
- deska in nož za rezanje sestavin
- lesena žlica za mešanje sestavin
Sataraš – sestavine:
- 3 manjše bučke
- 2 rdeči papriki
- 1 rumena paprika
- 2 naribana korenčka (v primeru da nimate rumene paprike)
- 4 zreli paradižniki (ali 1 pločevinka narezanih pelatov)
- 2 čebuli
- 4 jajca
- soli in poper
- rastlinsko olje ali kokosovo maslo
Sataraš – postopek:
V poven vlijemo malo olja ali 2 kocki kokosovega masla, ko se segreje dodamo narezano čebulo in jo pražimo.
Med tem operemo, očistimo in narežemo vso zelenjavo na manjše kose, dodamo jo čebuli, posolimo, popoprimo, dodamo narezane zrele paradižnike in pražimo naprej.
Zelenjava spusti tekočino, ki med praženjem izginja, zato je potrebno večkrat premešati, da se zelenjava ne prime.
Ko tekočina izpari, zelenjavi dodamo 4 cela jajca in med tem nenehno mešamo.
Sestavine pražimo še 5-7 minut.
Svetujem, da jo uporabite kot prilogo k hrenovkam ali pohanemu vitkemu somu.