Pleteni pica žepki
Print Friendly, PDF & Email

Pleteni pica žepki so pravzaprav čisto običajna pica. Le način izdelave je drugačen in videz bolj privlačen. Pleteni pica žepki so zelo enostavni in tudi praktični. Pričakujete obiske, pa ne veste kaj bi jim postregli? Naredite te simpatične pletene pica žepke in zagotovo bodo zadovoljni s postrežbo.

pleteni-pica-zepki -17

Pleteni pica žepki – pripomočki:

 • kuhinjska tehtnica
 • merilnik tekočin
 • jedilna žlica
 • čajna žlička
 • večja plastična posoda
 • skodelica za kvas
 • ribežen
 • nož
 • valjar
 • pekač (velikost pekača odvisna od velikosti in količine pletenih pica žepkov – sama sem uporabila klasičen, veliki, nizki pekač)
 • papir za peko
 • električna pečica

Pleteni pica žepki – sestavine:

Za 4 osebe

Testo:

pleteni-pica-zepkiČisto točnih sestavin vam ne morem zaupati, saj običajno testo za pico delam tako, ”na oko”. Zato vam svetujem, da naredite testo za pico, kot ga delate sicer. Vseeno pa vam zaupam približne količine sestavin. Sestavine so primerne za 2 velika pletena pica žepka in zadostujeta za 2 – 3 osebe.

 • 250 g moke
 • 1,5 dl mlačne vode
 • 20 g kvasa
 • 1 čajna žlička soli
 • 1 čajna žlička sladkorja
 • 1 jedilna žlica olivnega olja

Po potrebi dodajte še malo tekočine oziroma moke. Kot rečeno, količine so približne.

Nadev:

Nadev je lahko povsem klasičen. Sama sem tako uporabila:

 • 200 g pica šunke
 • 50 g sira
 • kečap
 • začimbe za pico

V kolikor želite, lahko pletenim pica žepkom dodate še gobe, zelenjavo. Lahko pa izberete povsem drugačen nadev, npr. tunin in podobno. Možno so praktično vsi nadevi, ki jih sicer uporabljamo za oblaganje pice v ”klasični” obliki.

Pleteni pica žepki – postopek:

Zamesimo testo za pico, kot običajno. In sicer. Najprej v skodelico nalijemo 1dl mlačne vode, ji dodamo 1 čajno žličko sladkorja in 20 g kvasa (zdrobimo), 1 čajno žličko moke in dobro premešamo.

Nato v večjo plastično posodo stresemo moko, na sredini naredimo jamico. Ob rob damo jedilno žličko soli (pazimo, da se sol in kvas ne srečata takoj), v jamico pa vlijemo 1 jedilno žlico olivnega olja.

pleteni-pica-zepki -1

Ker nam ni potrebno čakati, da se kvas aktivira (vzhaja), ga takoj zatem, ko smo pripravili posodo z moko, soljo in olivnim oljem, vlijemo v jamico, ki smo jo napravili.

pleteni-pica-zepki -2

S pomočjo žlice na hitro pomešamo sestavine, nato pa z rokami nadaljujemo in naredimo večjo kepo testa. Testo nato iz posode stresemo na delovni pult, kjer ga z obema rokama zgnetemo v gladko kepo testa. V eno roko primemo testo, z drugo pomokamo delovno površino (pult). Testo vrnemo na delovni pult in malenkost pomokamo še testo.

pleteni-pica-zepki -3

Nato vzamemo v roke valjar in zvaljamo poljubno tanko oziroma debelo testo. Priporočam vam, da je testo tanjše (moje je zvaljano na nekje 2-3 noževi konici).

pleteni-pica-zepki -4Sama sem naredila dva večja pletena pica žepka, zato sem razvaljano testo prerezala na polovico. V kolikor želite narediti več manjših, testo razrežite na več delov.

pleteni-pica-zepki -5

Eno polovico testa denemo na stran. Drugo pa še nekoliko razvaljamo, da izgine zaobljena oblika. Lahko tudi malenkost obrežete.

pleteni-pica-zepki -6

Nato testo z obeh strani (po robovih) narežemo na tanjše trakce. Priporočam, da narežete na enako število trakcev na obeh straneh, ki si naj bodo čim bolj nasprotni. Vam ni uspelo? Nič hudega! Tudi meni se je ”zalomilo”, pa bodo zato pleteni pica žepki čisto v redu. Ne pozabite pa: testa ne smete prerezati po celi dolžini!pleteni-pica-zepki -7

Nato po sredini testa namažemo kečap (količina po želji, priporočam pa, da ne pretiravate, saj vam bo sicer stekel ven).

pleteni-pica-zepki -8

Na kečap naložimo pica šunko (100 g). Je rezina preširoka? Nič hudega, malo jo ”zapognite”. Pica šunko nalagamo na testo tako, da bo sredina testa lepo pokrita.

pleteni-pica-zepki -9

Po šunki nasujemo polovico sira in malo začimb za pico (po želji). Pri tem koraku seveda lahko dodamo še kaj drugega (gobice, koruzo, poljubno zelenjavo, …).

pleteni-pica-zepki -10

Nato začnemo z zavijanjem. Povsem enostavno je. Trakce testa, ki smo jih narezali, prepletamo enega čez drugega. V kolikor ne boste imeli enakomerno narezanih trakov, nič hudega, bo vzorec še bolj zanimiv. 🙂

pleteni-pica-zepki -11

Prepletemo do konca. Začetni konec pletenih pica žepkov bo odprt, konec pa lepo zaprt zaradi prepletanja.

pleteni-pica-zepki -12
Kot vidite, pri tem pletenem pica žepku, trakovi testa niso bili enakomerno narezani, a nič hudega. Prav tako se jih da zaviti.

Pripravimo pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Že spleten pica žepek previdno iz delovnega pulta prenesemo na pekač. Nato prižgemo električno pečico in jo segrejemo na 200 stopinj Celzija. Nato pa se lotimo druge polovice testa, ki še čaka, da jo prepletemo v pica žepek.

Drugo polovico testa sem narezala na trakce tako, da sem imela na obeh straneh enako število le-teh, poleg tega sem narezala debelejše trakce. Ko je tudi drug del testa oblikovan v pica žepek, ga denemo na pekač, k prvemu.

pleteni-pica-zepki -15

Pečemo v ogreti pečici (200 stopinj Celzija) približno 15 minut. Čas pečenja je odvisen tudi od debelosti testa. Pleteni pica žepki so pečeni, ko testo lepo porumeni.

pleteni-pica-zepki-16

Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in postrežemo. Pletene pica žepke (če so tako veliki kot moji) lahko narežemo na manjše kose in postrežemo.

pleteni-pica-zepki-18

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor