Krompir malo drugače
Print Friendly, PDF & Email

Krompir je najverjetneje ena izmed najbolj uporabljenih sestavin v slovenski kulinariki. Velika večina si na primer nedeljskega kosila ne predstavlja brez krompirja, ki ga lahko pripravimo na nešteto načinov. Ena izmed idej za okusen obrok se skriva tudi v receptu Krompir malo drugače.

Krompir malo drugače

Krompir malo drugače – pripomočki:

  • srednje velik lonec s pokrovko
  • skleda
  • 2 vilici
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • cedilo
  • nožek
  • kuhalnica
  • metlica za stepanje
  • pekač
  • čopič za peko

Krompir malo drugače – sestavine:

(za 3 osebe)

  • 5 srednje velikih krompirjev
  • solKrompir malo drugače
  • 2 pora
  • 25 g kokosove masti
  • 250 g rikote
  • 3 jajca
  • začinka
  • 90 g naribanega sira
  • poper
  • muškatni orešček
  • 5 ml olja (za namastitev pekača)

Krompir malo drugače – postopek

Neolupljen krompir dobro operemo, damo ga v srednje velik lonec in zalijemo s toliko vode, da je krompir popolnoma prekrit. Vodo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko, da le-ta čim hitreje zavre. Krompir naj, v na pol pokritem loncu, vre toliko časa, dokler ga z vilico ne prebodemo skozi (tako vemo, da je krompir kuhan). Pazimo, da krompirja ne razkuhamo.

Krompir malo drugače

Por operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Jajca razžvrkljamo, jim dodamo ščepec začinke, sir pa naribamo. Kuhan krompir odcedimo in ga na cedilu pustimo približno 5 minut, da se malo ohladi. Rahlo ohlajen krompir olupimo (pomagamo si z vilico in nožkom) in ga narežemo na debelejše rezine.

Krompir malo drugače

Na ognju segrejemo vok, v njem raztopimo kokosovo mast, nato pa maščobi dodamo por, ki ga solimo. Na srednje močnem ognju nato por pražimo približno 5 minut ter ga med tem časom večkrat premešamo.

Krompir malo drugače

V skledo damo rikoto, razžvrkljana jajca in nariban sir. Sestavine popramo in dodamo še ščepec muškatnega oreščka. Vse skupaj z metlico za stepanje dobro premešamo, da dobimo polivko.

Krompir malo drugače

Pekač namastimo z oljem in pri tem si pomagamo s čopičem za peko. Na dno pekača zložimo krompir in po njem lepo razporedimo por.

Krompir malo drugače

Vse sestavine v pekaču prelijemo s pripravljeno polivko, ki jo razporedimo po pekaču in le-tega še malo pretresemo.

Krompir malo drugače

Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija ter pečemo približno 45 minut.

Krompir malo drugače

Nasveti
Krompir za lupljenje ne sme biti preveč mrzel, saj se nam v tem primeru ne bo lepo lupil. Če nam krompir med lupljenjem ali rezanjem “razpade” ni nič narobe, saj ga kljub temu lahko uporabimo. Sira nam ni potrebno ribati, saj lahko nariban sir kupimo. Krompir malo drugače je primeren tako za samostojen obrok, kot za prilogo.

Krompir malo drugače

Naj vam tekne 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 3.8]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor