Krompir malo drugače
Krompir je najverjetneje ena izmed najbolj uporabljenih sestavin v slovenski kulinariki. Velika večina si na primer nedeljskega kosila ne predstavlja brez krompirja, ki ga lahko pripravimo na nešteto načinov. Ena izmed idej za okusen obrok se skriva tudi v receptu Krompir malo drugače.
Krompir malo drugače – pripomočki:
- srednje velik lonec s pokrovko
- skleda
- 2 vilici
- deska za rezanje
- nož
- kuhinjska tehtnica
- ribežen
- cedilo
- nožek
- kuhalnica
- metlica za stepanje
- pekač
- čopič za peko
Krompir malo drugače – sestavine:
(za 3 osebe)
- 5 srednje velikih krompirjev
- sol
- 2 pora
- 25 g kokosove masti
- 250 g rikote
- 3 jajca
- začinka
- 90 g naribanega sira
- poper
- muškatni orešček
- 5 ml olja (za namastitev pekača)
Krompir malo drugače – postopek
Neolupljen krompir dobro operemo, damo ga v srednje velik lonec in zalijemo s toliko vode, da je krompir popolnoma prekrit. Vodo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko, da le-ta čim hitreje zavre. Krompir naj, v na pol pokritem loncu, vre toliko časa, dokler ga z vilico ne prebodemo skozi (tako vemo, da je krompir kuhan). Pazimo, da krompirja ne razkuhamo.
Por operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Jajca razžvrkljamo, jim dodamo ščepec začinke, sir pa naribamo. Kuhan krompir odcedimo in ga na cedilu pustimo približno 5 minut, da se malo ohladi. Rahlo ohlajen krompir olupimo (pomagamo si z vilico in nožkom) in ga narežemo na debelejše rezine.
Na ognju segrejemo vok, v njem raztopimo kokosovo mast, nato pa maščobi dodamo por, ki ga solimo. Na srednje močnem ognju nato por pražimo približno 5 minut ter ga med tem časom večkrat premešamo.
V skledo damo rikoto, razžvrkljana jajca in nariban sir. Sestavine popramo in dodamo še ščepec muškatnega oreščka. Vse skupaj z metlico za stepanje dobro premešamo, da dobimo polivko.
Pekač namastimo z oljem in pri tem si pomagamo s čopičem za peko. Na dno pekača zložimo krompir in po njem lepo razporedimo por.
Vse sestavine v pekaču prelijemo s pripravljeno polivko, ki jo razporedimo po pekaču in le-tega še malo pretresemo.
Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija ter pečemo približno 45 minut.
Naj vam tekne 🙂