Gratinirane palačinke iz ostankov
Ob koncu praznovanj in slavij se pogosto zgodi, da nam ostane kaj zelenjave ali mesnin, ki jih je škoda zavreči. Kako torej porabiti takšne presežke hrane? Pripravimo lahko okusne gratinirane palačinke, ki so lahko mesne, zelenjavne ali pa kar oboje hkrati. V receptu nisem zapisala količin sestavin, saj so odvisne od “ostankov”.
Gratinirane palačinke iz ostankov – pripomočki:
- deska in nož za rezanje
- kozica
- kuhalnica
- ponev za palačinke
- krožnik
- pekač
Gratinirane palačinke iz ostankov – sestavine:
- palačinke
- ostanki mesnin
- zelenjava
- manjša čebula
- sir
- 1 jajce
- mleko
- sol in poper
- maščoba za praženje in pekač
Gratinirane palačinke iz ostankov – postopek:
Najprej pripravimo palačinke. Lahko jih spečemo po receptu za najboljše palačinke, ki se kar topijo v ustih.
Čebulo narežemo na manjše koščke in jo prepražimo na malo maščobe. Ko porjavi, dodamo zelenjavo. Lahko uporabimo svežo ali že kuhano. Dobre so bučke, grah, korenje, cvetača, brokoli, paradižnik, paprika… Odlična je zelenjava, ki nam je ostala od priprave francoske solate. Če bomo naredili le zelenjavne gratinirane palačinke, zelenjavo začinimo s soljo in poprom.
Če pa bomo naredili mešane gratinirane palačinke, dodamo na koščke narezane mesnine in vse skupaj še malo pražimo. Pri soljenju in popranju upoštevajmo, da so mesnine že začinjene. Na vsako palačinko naložimo nadev. Dodamo narezan ali nariban sir. Palačinko ob straneh zavihamo in zavijemo, ter položimo v pomaščen pekač. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
Če želimo pripraviti le mesne gratinirane palačinke, narežemo mesnine na trakce in jih položimo na palačinke, dodamo sir in zavijemo. Uporabimo lahko tudi ostanke pečenke ali pečenega piščanca.
Preden damo palačinke v pečico, jih prelijemo s polivko. Za polivko razžvrkljamo jajce z malo mleka in naribamo sir.
Vse skupaj premešamo in obilno zalijemo po palačinkah.
Pečemo pri 180°C v ventilatorski pečici, približno 15 minut, oziroma, da se polivka s sirom lepo zlato zapeče.
Jed lahko postrežemo toplo ali hladno.
Naj vam tekne!