Bučkin zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Dandanes, se po večini vsa zelenjava dobi v trgovinah ob vseh letnih časih, tako da si lahko pripravimo bučkin zavitek, ter ostale zelenjavne jedi, čez celo leto. 🙂 Priprava je enostavna in precej hitra. Poskusite, ne bo vam žal.

buckin-zavitek-11

Bučkin zavitek – pripomočki:

  • štedilnik
  • kuhinjska pečica
  • žlica
  • pekač (iz pečice)
  • skodelica
  • čopič
  • nož
  • deska za rezanje
  • ponev
  • lesena lopatica
  • vilica
  • krožnik

Bučkin zavitek – sestavine:

  • 1 kos listnatega testa, 250 g (lahko že razvaljano) + moka za valjanje
  • 1 večja bučka
  • 1 žlica mascarpone sira, ali drugega kremnega sira
  • 4 ali več rezin kuhane slanine (po želji jo lahko izpustite)
  • sol po okusu
  • 1 jajce za premaz

Bučkin zavitek – postopek:

Bučko operemo in ji odrežemo oba konca. Na deski za rezanje jo narežemo na kolobarje, širine cca. 2 – 3 mm.

buckin-zavitek

Na štedilnik postavimo ponev, ter v ponev, položimo rezine slanine, na suho brez olja.

buckin-zavitek-1

Če boste slanino izpustili, v ponev dajte malo olja in korak s slanino izpustite. Slanino popečemo z obeh strani, ampak le toliko, da spusti maščobo in dobi malo barve.

buckin-zavitek-2

Nato jo odstranimo iz ponve, ter v maščobi, ki je ostala od slanine, popečemo narezane kolobarje bučke.

buckin-zavitek-3

Bučke popečemo samo toliko, da dobijo malo zlato rjave barve, cca. minuto na vsaki strani. Ne pozabimo jih rahlo posoliti.

buckin-zavitek-4

Med tem še prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 °C. Če nimate zelo velike ponve, boste bučke pekli vsaj 2x. Popečene bučke odlagamo na krožnik, kjer naj se malo ohladijo.

buckin-zavitek-5

Ko smo spekli vse bučke, štedilnik ugasnemo in ponev odmaknemo. Listnato testo na pomokani površini razvaljamo, če pa imate tistega že razvaljanega, ga samo razvijete. Lahko pa ga pripravite sami. Čez testo, enakomerno premažemo žlico mascarpone, ali drugega sira.

buckin-zavitek-6

Čez sir, nato polagamo popečene bučke in ko smo zložili vse, čezenj položimo rezine slanine, kot je prikazano na sliki.

buckin-zavitek-7

Zavitek zavijemo, kot rulado. V tem primeru smo ga zavili z obeh strani in smo na sredini dobili režo. Konca stisnemo.

buckin-zavitek-8

Pekač obložimo s papirjem za peko in zavitek prestavimo v pekač. V skodelici razžvrkljamo eno celo jajce, vzamemo čopič in zavitek dobro premažemo.

buckin-zavitek-9

Pekač z zavitkom potisnemo v ogreto pečico, ter zavitek pečemo 23 – 25 minut, pri 180 °C.

buckin-zavitek-10

Postrežemo toplega. Zadostuje za 3 osebe. Lahko ga potresemo z malo naribanega parmezana.

Nom nom in dober tek. 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor