Poletna solata z bučo, avokadom in feta sirom
Poletna solata z bučo, avokadom in feta sirom je poletna le po imenu. V bistvu jo lahko pripravljamo skozi vse leto. Tudi poletno zeleno solato lahko zamenjamo z motovilcem, rukolo … ali pa preprosto naredimo kombinacijo vsega. V moji izvedbi se prepletajo zanimivi okusi. Solata med degustiranjem ne ponuja klasičnega užitka, saj jo avokado, buča in feta sir zgostijo in ji dodajo kremast priokus. Poleti nam lahko nadomesti lahko večerjo, če pa zraven ponudimo še jajčno omleto, si pričaramo odlično poletno kosilo.
Pripomočki za poletno solato z bučo, avokadom in feta sirom
- deska
- nož
- zajemalka za sladoled
- manjša skleda
- peki papir
- žlica
- servirna posoda
- mikrovalovna pečica
Sestavine za poletno solato z bučo, avokadom in feta sirom
Za 2 osebi:
- 250 g maslene buče
- sol
- poper
- kumina
- 1 žlica oljčnega olja
- 1/2 avokada
- sol
- poper
- balzamični kis/sveže iztisnjen limonin sok
- 2 žlici oljčnega olja
- 400 g zelene solate
- 80 g feta sira
- pinjole za posip
Priprava poletne solate z bučo, avokadom in feta sirom
Pri pripravi solate sem uporabila jesensko bučo, ki je odlično prezimila v domačem hramu.
Bučo operemo. Odrežemo primerno velik kos in z zajemalko za sladoled odstranimo semena. Razrežemo jo na krhlje. Rahlo posolimo, popramo, potresemo s kumino in žlico oljčnega olja. Premešamo z žlico.
Na pekač iz mikrovalovne pečice položimo peki papir in nanj razporedimo krhlje. Vklopimo na način pečenje in pečemo 8 minut. Po tem času krhlje obrnemo in pečemo nadaljnji 2 minuti. Bučne krhlje pečemo kar z olupkom.
Ko je buča po pečenju nekoliko ohlajena, jo razrežemo na kocke. Ravno tako avokado. Odstranimo koščico in olupek in razrežemo.
Avokado postavimo v skledo k pečeni buči, malce osolimo, polijemo z dvema žlicama olja in balzamičnim kisom. Premešamo. Paziti moramo, da solimo res zmerno, ker se solati doda feta sir, ki je slan. Feta sir nadrobimo kar z rokama.
Dodamo še zeleno solato, ki smo jo očistili in pripravili in vse skupaj nežno premešamo.
Na vrh posujemo nekaj pinjol in mogoče še kanček gostejšega balzamičnega kisa. Kot ena izmed možnosti je tudi, da namesto balzamičnega kisa uporabimo sveže iztisnjen sok limone. Naj tekne!