Osvežilna poletna solata
Poleti, ko je vroče in se nam ne da preveč stati v kuhinji za štedilnikom, so solate prava rešitev. Poleg tega pa imamo ogromno možnosti za kombiniranje, saj je izbira sveže zelenjave na vrtu in v trgovinah res pestra. Mi bomo danes pripravili solato iz nadzemne kolerabe, ki je včasih kar malo zapostavljena zelenjava, korenčka, paprike, paradižnika in mlade čebule. Seveda pa lahko vi uporabite še kakšno drugo zelenjavo, ki jo pač imate v hladilniku.
Osvežilna poletna solata – pripomočki
- čupilec za zelenjavo, s katerim bomo narezali kolerabo in korenček
Osvežilna poletna solata – sestavine
Za 2 osebi:
- 1 manjša nadzemna koleraba (ali polovica večje)
- 1 korenček
- 2 manjša paradižnika
- 2 mladi čebuli z zelenjem
- polovica večje paprike
- sol po okusu
- poper po okusu
- žlička grškega jogurta ali kisle smetane
- žlička gorčice
- 6 žlic bučnega olja
- 5 žlic jabolčnega kisa
- polovica čilija ali sol s čilijem (po želji)
Količine so okvirne, saj jih lahko po mili volji lahko prilagajate svojim željam in okusu.
Osvežilna poletna solata – priprava
Najprej olupimo nadzemno kolerabo in korenček. Narežemo ju na tanke trakove, ki jih najlažje naredimo kar z lupilnikom.
Nato narežemo na majhne kocke še papriko in paradižnik.
Mladi čebuli odstranimo zelenje, ki je staro ali uvelo. Pustimo samo svetlo zelenega. Narežemo ga na kolute, prav tako tudi samo čebulo.
Solato nato začinimo. Dodamo gorčico, kislo smetano ali jogurt, sol, poper, olje in kis.
Če imamo radi čili, ga lahko dodamo. Mi smo uporabili kar čili s soljo in dodali malo manj navadne soli.
Solata se prileže tako kot priloga mesnim ali ribjim jedem, lahko pa jo pojemo kar samo, s kosom kruha.
Pa dober tek.