Okisana rdeča čebula
Okisana rdeča čebula se odlično znajde v raznih sendvičih, kot priloga k mesnim in brezmesnim narezkom, v hamburgerjih. Popestri razne solate. Posebno mesto zavzame na poletnih piknik zabavah. Nič manj ne bo blestela, nasprotno – prav žarela bo tudi na slavnostni mizi, kajti s svojo lepo žarečo barvo, bo prava kraljica med prilogami.
Okisana rdeča čebula – pripomočki:
- kozarci s pokorovom
Okisana rdeča čebula – sestavine:
Sestavine zadoščajo za cca. 500 do 600 ml kozarec
- 300 g rdeče čebule
- 100 ml belega kisa (čimbolj nevtralnega okusa, lahko tudi jabolčnega)
- 300 ml vode
- 25 g sladkorja
- 10 g soli
Okisana rdeča čebula – postopek:
Čeprav je okisana rdeča čebula nadvse zaželjena priloga, je njen postopek priprave sila enosataven. Najprej se lotimo kisovega preliva, da se bo imel čas ohladiti. V kozici segrejemo mešanico vode in kisa, dodamo sladkor in sol ter pustimo, da zavre. Ko je mešanica dosegla temperaturo vrelišča, odstavimo in premešamo samo toliko, da se prepričamo, da sta se sladkor in sol stopila.
Čebulo olupimo in z nožem narežemo na tanke rezine.
Kozarce napolnimo z nasekljano čebulo. Če želimo obogatiti okus čebule, lahko v kozarec dodamo npr.: poper, česen, čili, lovor … Po želji, nam je všeč osnovni recept.
Čebulo zalijemo z ohlajenim kisovim prelivom. Preliv se mora obvezno ohladiti, ker termično obdelana rdeča čebula izgubi žarečo rdečo barvo in tega si ne želimo. Kozarce zapremo in damo na stran.
Tako pripravljena čebula je užitna že po dveh, treh urah, vendar še ne bo imela tako žareče barve, okus pa bo že. Zato, če imamo čas, je najbolje, da jo pripravimo dan ali še bolje dva, prej. Kozarce hranimo v hladilniku, vendar jih ne delamo na zalogo, ker v bistvu to ni vlaganje za ozimnico. Tako pripravljena okisana rdeča čebula zdrži v hladilniku približno teden dni, zato jo pripravljamo sproti.
Naj vam tekne!
Če ste ljubitelj čebule, potem priporočam še recept karamelizirane rdeče čebule: