Okisana rdeča čebula
Print Friendly, PDF & Email

Okisana rdeča čebula se odlično znajde v raznih sendvičih, kot priloga k mesnim in brezmesnim narezkom, v hamburgerjih. Popestri razne solate. Posebno mesto zavzame na poletnih piknik zabavah. Nič manj ne bo blestela, nasprotno – prav žarela bo tudi na slavnostni mizi, kajti s svojo lepo žarečo barvo, bo prava kraljica med prilogami.

okisana rdeča čebula

 

 

Okisana rdeča čebula – pripomočki:

  • kozarci s pokorovom

Okisana rdeča čebula – sestavine:

Sestavine zadoščajo za cca. 500 do 600 ml kozarec

  • 300 g rdeče čebule
  • 100 ml belega kisa (čimbolj nevtralnega okusa, lahko tudi jabolčnega)
  • 300 ml vode
  • 25 g sladkorja
  • 10 g soli

Okisana rdeča čebula – postopek:

Čeprav je okisana rdeča čebula nadvse zaželjena priloga, je njen postopek priprave sila enosataven. Najprej se lotimo kisovega preliva, da se bo imel čas ohladiti. V kozici segrejemo mešanico vode in kisa, dodamo sladkor in sol ter pustimo, da zavre. Ko je mešanica dosegla temperaturo vrelišča, odstavimo in premešamo samo toliko, da se prepričamo, da sta se sladkor in sol stopila.

okisana rdeča čebula

Čebulo olupimo in z nožem narežemo na tanke rezine.

okisana rdeča čebula

Kozarce napolnimo z nasekljano čebulo. Če želimo obogatiti okus čebule, lahko v kozarec dodamo npr.: poper, česen, čili, lovor … Po želji, nam je všeč osnovni recept.

Čebulo zalijemo z ohlajenim kisovim prelivom. Preliv se mora obvezno ohladiti, ker termično obdelana rdeča čebula izgubi žarečo rdečo barvo in tega si ne želimo. Kozarce zapremo in damo na stran.

okisana rdeča čebula

Tako pripravljena čebula je užitna že po dveh, treh urah, vendar še ne bo imela tako žareče barve, okus pa bo že. Zato, če imamo čas, je najbolje, da jo pripravimo dan ali še bolje dva, prej. Kozarce hranimo v hladilniku, vendar jih ne delamo na zalogo, ker v bistvu to ni vlaganje za ozimnico. Tako pripravljena okisana rdeča čebula zdrži v hladilniku približno teden dni, zato jo pripravljamo sproti.

okisana rdeča čebula

Naj vam tekne!

 

 

okisana rdeča čebula

Če ste ljubitelj čebule, potem priporočam še recept karamelizirane rdeče čebule:

Karamelizirana rdeča čebula

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor